Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanca Smeru začala riešiť špeciálna prokuratúra: Vyšetrovanie kvôli možným úplatkom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB, SITA)

BRATISLAVA – Smeráckeho poslanca Otta Brixiho začala preverovať Generálna prokurátora. A za všetko môže jeden status na Facebooku. V ňom sa Brixi chválil, ako mohol od niekoho zobrať úplatok a užívať si vilu na Kostarike s cigarou v ruke. Teraz bude musieť tento čin vysvetľovať, pretože vďaka nášmu článku sa toho ujala špeciálna prokuratúra. My sme sa poslanca na možnú ponuku od lobistov už raz pýtali, vtedy odpoveď zahmlieval. Najnovšie k veci zaujal jasnejšie stanovisko.

Celá záležitosť začala na sociálnej sieti týmto statusom, kde Brixi napísal, aké by to bolo, keby prijme ponuku od nejakého lobistu:

Poslanca Smeru začala riešiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Po uverejnení článku, kde sme o tom písali, sa nám ozvali z prokuratúry. „Na základe dnes zverejnených informácií na Vašom portáli, sa rozhodol generálny prokurátor Jaromír Čižnár konať. Preveriť informácie má ÚŠP - teda špeciálny prokurátor. Medializované informácie na portáli www.topky.sk s názvom Šokujúce priznanie poslanca Smeru o úplatkoch: Vyhrážky bitkou kvôli vile na Kostarike (11. 3. 2014) dnes osobne prejednal generálny prokurátor so špeciálnym prokurátorom. Jaromír Čižnár poveril Dušana Kováčika zverejnené informácie preveriť.“

Poslanci vládneho Smeru Otto Brixi a Anton Martvoň totiž pripravili sériu zmien, ktoré majú zabrániť úžerníckym praktikám nebankoviek. V statuse píše, aké by to bolo, keby prijme ponuku od týchto lobistov nebankoviek. Keď sme sa ho prvýkrát pýtali, ako to s týmto status myslel, bol zjavne nervózny. „To, čo som napísal, to som napísal. Nebudem sa pre bulvárny denník vyjadrovať,“ a zložil telefón.

Následne nám napísal, že pre neho je dôležité, aby zákon proti nebankovkám prešiel v parlamente, ale priamo na otázku či mu bol ponúknutý úplatok, neodpovedal. Dokonca sa pod týmto statusom v komentároch strhla roztržka. Brixi sa pochytil s jedným diskutujúcim a odpísal mu, že „za túto vyhrážku ho príde s "partiou" navštíviť aj sám“.

Keď sme sa dozvedeli, že prípadom sa bude zaoberať špeciálna prokuratúra, znova sme oslovili poslanca Brixiho. Na priamu otázku, či dostal korupčnú ponuku od nejakých lobistov tentokrát odpovedal rozhodne. „Nie, žiadna ponuka nebola,“ povedal po telefóne.

Povedal aj prečo teda tento status napísal. Vraj sa filozoficky zamyslel a ďalej dodal, že „na akademicko-filozofické debaty nebudem reagovať a živiť rôzne konšpiračné teórie. Podstatné je, aby zákon prešiel v parlamente,“ povedal.

Po prvotnom otáľaní nakoniec Brixi jasne povedal, že žiadnu ponuku nedostal. Nevedno, prečo nám to nepotvrdil už prvý raz, možno sa zľakol. Veľmi rád vraj odpovie aj na otázky prokuratúry. Takisto sa priznal, že dáva o sebe vedieť na Facebooku, aby sme ho mohli ľahšie kontrolovať. Uvidíme, s akými výsledkami vyšetrovania príde v najbližšom čase Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý sa tento prípad chystá prešetriť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu