Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Smerák Štefan Radics požiadal o pozastavenie členstva: Vraj dostal desaťtisícové úplatky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ekathimerini.com)

BRATISLAVA - Predseda okresnej organizácie Smeru-SD v Dunajskej Strede Štefan Radics požiadal o dočasné pozastavenie členstva v strane. Informoval o tom v dnešnom stanovisku pre médiá. Dôvodom je korupčná kauza Sergeja S. a Alexandra S. Svedkyňa v tomto prípade vypovedala, že Radicsovi odovzdala 33.000 eur, aby mohla byť riaditeľkou daňového úradu.

"Aj keď útok zo strany osoby obvinenej zo závažných trestných činov voči mne kategoricky odmietam ako nepravdivý, nechcem, aby moje meno bolo zneužívané proti Smeru–SD v eurokampani. Preto som sa rozhodol požiadať o dočasné pozastavenie členstva v strane až do verdiktu orgánov činných v trestnom konaní," napísal Radics.

Premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico dnes k výpovedi Márie Z. uviedol, že ak je niekto obvinený zo závažného trestného činu, prináša zväčša pod tlakom rôzne informácie. "Ak si dobre pamätáte, toto obvinenie, ktoré vzniesla, bolo už políciou niekoľkokrát preskúmavané a bolo označené za neexistujúce a vymyslené. Ak to tvrdí a naďalej v tom pokračuje, tak ja som za to, aby to orgány činné v trestnom konaní prešetrili a pokiaľ by sa preukázalo, že niekto zneužil či už meno strany alebo svoju funkciu, tak sa s ním veľmi rýchlo rozlúčime a zablahoželáme vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom, keď takéhoto človeka pošlú do väzenia," povedal Fico novinárom. 

O údajných peniazoch pre stranu ako prvý informoval týždenník Plus 7 dní. "Sergej S. mi odovzdal finančnú čiastku vo výške 33.000 eur v obálke, aby som ich odovzdala na podporu strany Smer, aby zo strany Smer bolo zabezpečené moje urýchlené obsadenie miesta DÚ Šamorín... Ja som túto obálku ako sponzoring odovzdala predsedovi okresnej organizácie Smeru v Dunajskej Strede Štefanovi Radicsovi," vypovedala podľa týždenníka Mária Z. ešte v lete roku 2013. Svoje slová svedkyňa zopakovala aj vo štvrtok (22.5.) vo výpovedi na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, no Radicsa priamo nemenovala. Polícia v tomto prípade vedie trestné stíhanie.

Bývalá riaditeľka Daňového úradu prehovorila o úplatkoch

Bývalá riaditeľka Daňového úradu (DÚ) v Šamoríne Mária Z. dnes pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku uviedla, že pre obvineného podnikateľa Sergeja S. poskytovala informácie z daňového úradu a zabezpečovala bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov DPH. Za to mala podľa svojich slov dostať úplatky vo výške 290.000 eur a z toho 50.000 eur aj prevzala. Mária Z. dnes vypovedala v procese so Sergejom S. a jeho synom Alexandrom, ktorí sú obvinení z jej podplácania.

"Oni si urobili nadmerný odpočet a ja som mala zabezpečiť, aby tam nebola robená daňová kontrola, aby to bolo bez problémov vrátené," povedala Mária Z. na súde. Obvinená je z prijímania úplatku. Pred súdom povedala, že s prokurátorom nemá uzatvorenú žiadnu dohodu, ktorá by súvisela s dnešnou výpoveďou a s tým, ako bude uzatvorené jej trestné stíhanie. Mária Z. na súde hovorila o tom, ako sa zoznámila so Sergejom S., aj o tom, ako sa dostali až k spolupráci. Dohodli sa, že z vyplatených nadmerných odpočtov dostane Mária Z. desať percent. Jej kolega jej vraj poradil, že tak je to bežné.

Vo svojej výpovedi spomenula aj 33-tisícový dar pre stranu Smer-SD. "Ja som ešte nebola riaditeľkou daňového úradu, síce už v roku 2009 som určitý prísľub mala, ale on (Sergej S., pozn. redaktora) sa tiež ponúkol, že zo svojej strany sa pokúsi, aby mi pomohol dostať sa na to miesto. Neviem konkrétne, s kým komunikoval, ale mohlo to byť asi koncom februára (2010, pozn. redaktora). Uviedol, že finančne poskytne určitý sponzoring. On vtedy dal 33.000 eur, aby som to odovzdala strane Smer. Ja som to vtedy zobrala a odovzdala. Krátko po tomto čase som bola poverená riadenímDaňového úradu v Šamoríne a neskôr aj vymenovaná," povedala na súde Mária Z. "Túto časť výpovede obvinenej osoby už polícia preverila a informácie vyhodnotila ako neopodstatnené," reagovala Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer-SD.

Podľa prokurátora ide o svedkyňu, ktorá môže významne prispieť k objasneniu trestnej činnosti. Spomínala v nej aj ďalšie mená, napríklad svojho kolegu. Prokurátor tvrdí, že aj v týchto prípadoch sú vedené trestné konania. V prípade údajného daru pre Smer sa podľa prokurátora začalo trestné stíhanie. "Ja ako obhajca som spokojný, nezaznelo tu nič, čo by zmarilo plány obhajoby vyvrátiť tvrdenia obžaloby," povedal po prvej časti výsluchu svedkyne obhajca Viktor Križiak. "Moji klienti tvrdia, že sa to nestalo tak, ako ona uvádza," dodal.

Sergej S. a jeho syn Alexander S. sú obvinení z podplácania bývalej riaditeľky Daňovéhoúradu v Šamoríne Márie Z. Za úplatky im mala poskytovať informácie o prípadných kontrolách v ich firmách a zabezpečiť, aby vyplácanie peňazí z nadmerných odpočtov DPH prebehlo hladko. Podľa zadokumentovaných podvodných nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH) mali žiadať viac ako tri milióny eur. Všetko sa malo stať v roku 2010 v Šamoríne. Obvineným hrozí 12-ročné väzenie. Špecializovaný súd pôvodne obžalobu na oboch mužov odmietol pre "závažné procesné pochybenia a porušenie práv obhajoby". Najvyšší súd SR toto rozhodnutie neskôr zrušil, a tak sa začalo pojednávanie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu