Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Orol Arnold už mieri naspäť na Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Orol Arnold už zamieril späť na Slovensko. Najznámejší slovenský orol krikľavý sa vybral na niekoľkotisíckilometrovú púť zo zimoviska v južnej Afrike na sever.

„Od 5. marca putuje na sever. Denne preletí aj okolo 300 kilometrov. Ešte je pod rovníkom, ale jednoznačne môžeme potvrdiť, že sa vydal domov,“ uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Pár dní pred odletom navštívil orol Arnold aj Juhoafrickú republiku. Tu síce zaletel len asi 40 kilometrov za hranice, je to však najjužnejší zaznamenaný výskyt slovenského orla krikľavého. Južnú Afriku navštívil Arnold 18. a 19. februára.

Podľa Majka orol Arnold neletí na sever sám. Arnold je s najväčšou pravdepodobnosťou súčasťou väčšej skupiny, v ktorej bude pravdepodobne aj jeho partnerka, s ktorou sa stretne v hniezde na Liptove. Na Slovensku by sa mal Arnold objaviť začiatkom apríla.

„Predpokladáme, že pôjde rýchlejšie ako na zimovisko. Teraz je hnaný rozmnožovacím pudom, takže cesta bude rýchla a priama,“ dodal Majko. Celú trasu orla Arnolda pri jeho návrate z Afriky na Slovensko môže sledovať verejnosť na internete na stránke www.spravatanap.sk. 

Po prílete do hniezda bude orla čakať už pripravená webkamera. „Akonáhle priletí, spustíme online prenos z hniezda. Návštevníci budú môcť vidieť, ako pripravuje hniezdo, ako prebiehajú zásnuby, ak budú v hniezde a potom aj sedenie na vajciach a výchovu mláďat,“ povedal Majko.

Počas Arnoldovho pobytu v Afrike mali ochranári strach najmä vtedy, keď aj viac ako týždeň nedostali údaje o jeho pohybe. Podľa Majka to súviselo najmä s tým, že nie celé územie Afriky je dostatočne pokryté GSM signálom. Najdlhšie o ňom nemali informácie, keď sa Arnold pohyboval v Kongu. 

Orol Arnold je samček orla krikľavého, ktorého tatranskí ochranári odchytili ešte v auguste minulého roku na Liptove. Na chrbát mu pripevnili vysielačku, ktorá monitoruje jeho pohyb. Arnold odletel zo Slovenska 19. septembra a postupne preletel cez Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Sýriu, Libanon, Izrael a následne preletel celú Afriku až do najjužnejšieho štátu.

Najviac sa zdržiaval v Botswane a Zimbabwe. Počas letu sa Arnold vyhýbal veľkým vodným plochám. Ponad moria letel len cez úzke prielivy v Čiernom, Stredozemnom a Červenom mori. Pohyb Arnolda by mala vysielačka sledovať približne štyri roky. Vysielačka v pravidelných intervaloch vysiela množstvo údajov, zaujímavé sú najmä údaje o polohe, teplote či čase. Ochranári zo Správy TANAP-u plánujú na jeseň tohto roku sledovať Arnolda do Afriky aj osobne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu