Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bratislavskí poslanci sa zrejme naposledy vrátia k parkovaniu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Systém celomestskej parkovacej politiky v Bratislave sa dnes na rokovaní mestského zastupiteľstva objaví zrejme poslednýkrát v tomto volebnom období. Bratislavskí mestskí poslanci tak majú opäť na stole dodatok k štatútu i všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o parkovaní, teda dokumenty, ktoré by mohli aspoň formálne odštartoval dva roky pripravovanú parkovaciu politiku.

Dodatok štatútu k parkovaniu sa však v januári s podporou mestských poslancov nestretol. Hlasovania sa vtedy zdržali 15 poslanci, prevažne z mestských klubov KDH a Smer-SD, čo stačilo na to, aby dokumenty cez zastupiteľstvo neprešli. Poslancom chýbal najmä súhlas všetkých bratislavských mestských častí s novými pravidlami parkovania.

Návrh VZN totiž v minulosti podporilo len šesť mestských časti - Staré Mesto, Nové Mesto, Devín, Petržalka, Jarovce a Rusovce. S novými pravidlami, naopak, nesúhlasilo desať mestských častí. V Čunove dokumenty k parkovaniu dokonca ani neprerokovali. Ak poslanci dokumenty k parkovaniu ani dnes neschvália, zrejme sa parkovacia politika stane už úlohou pre nové zastupiteľstvo, vyjadril sa tak primátor Milan Ftáčnik po januárovom rokovaní.

Diskutovanou témou bola koncom minulého roka aj záchrana parčíka na Belopotockého v Starom Meste, kde mal v minulosti vyrásť polyfunkčný objekt, developerovi však súd zakázal stavať. Za park v Starom Meste by investor, spoločnosť Zipp Bratislava, mohol získať pozemky v Dúbravke, a to medzi ulicou Pod záhradami, domom Koprivnica a kostolom Ducha svätého. S tým však nesúhlasia Dúbravčania, ktorí by radi na zelenej lúke videli park.

Za vytvorenie parku v Dúbravke bojujú aj petíciu, ktorú podpísalo 3 317. Bratislavskí mestskí poslanci budú dnes prerokovávať petíciu za vybudovanie parku a hneď nasledujúcim bodom je zámena pozemkov v parčíku na Belopotockého ulici za pozemky v Dúbravke.

S nádejou sa na bratislavských poslancov dnes obracajú aj obyvatelia Ostredkov v bratislavskom Ružinove, ktorí petíciou bojujú proti revitalizácii sídliska. Investor plánuje zmodernizovať časť sídliska Ostredky v Ružinove. Spoločnosť plánuje na sídlisku zlepšiť dopravnú situáciu, vybudovať nové parkovacie miesta, ale i nové bytové a polyfunkčné domy.

Projekt počíta s vytvorením námestia, doplnením parku a obohatením územia o kultúrny objekt. Opak si však myslia obyvatelia Ostredkov, ktorí hovoria o "antirevitalizácii". Podľa petičiarov sa v sídliskových uliciach objaví viac áut, zvýši sa aj prašnosť či hlučnosť. Obyvateľom sa nepáči plánovaný výrub 250 stromov pre nové parkovacie miesta či sprejazdnenie slepej ulice pred škôlkou Stálicova.

Zasadnutie Mestského zastupiteľstva hl. mesta SR Bratislavy sa začne dnes o 08:30 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Poslanci majú prerokovať 88 bodov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu