Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sesterské odbory preveruje daňový úrad: Ide o reakciu vlády na ich kampaň?

Sestry protestovali aj pred Úradom vlády
Sestry protestovali aj pred Úradom vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Demonštrácia moci a sily štátneho aparátu, takto vníma Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) nedávno začatú daňovú kontrolu. Kontrola je podľa odborárov odpoveďou na ich billboardovú kampaň "Pán premiér, skúste si ľudí získať skutkami, nielen sľubmi", s ktorou začali vo februári.

Predsedu vlády žiadajú, aby sa urýchlene zasadil za opätovné prijatie zákona, ktorý bude riešiť mzdy sestier a pôrodných asistentiek, a ktorý bude i finančne krytý.

"Odborové združenie ani nepodlieha daniam, keďže nemáme podnikateľskú činnosť a ani povinnosť dávať daňové priznanie, tak nevieme dosť dobre, že prečo," pýta sa na dôvody, pre ktoré preverujú OZSaPA , jeho predsedníčka Monika Kavecká.

Odbory v súčasnosti pripravujú všetky potrebné materiály pre daňový úrad. Kavecká pripomína, že sú jednou z najmladších odborových organizácií, ktorá ešte len buduje svoje štruktúry, a preto aj objem peňazí z členských príspevkov, ktorým disponujú, je zanedbateľný oproti podobným organizáciám.

Podľa hovorkyne Finančnej správy SR Patrície Macíkovej sa k dôvodu daňovej kontroly nemôžu vyjadriť, pretože všetky informácie, ktoré sa jej týkajú, sú predmetom daňového tajomstva. "Dovoľujeme si však pripomenúť, že Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek je daňovým subjektom so všetkými povinnosťami a právami," uviedla Macíková s tým, že sa na naň vzťahujú ustanovenia daňového poriadku, a teda aj právo správcu dane vykonať miestne zisťovanie.

Daňová kontrola je podľa predsedníčky sesterských odborov len ďalšou reakciou vlády na ich kampaň. Za jednu z nich označujú aj nedávne zverejnenie platov zdravotníckych pracovníkov zo strany ministerstva zdravotníctva. OZSaPA tvrdí, že na základe manipulatívnych údajov rezonovali v slovenskej verejnosti vysoké platy niekoľkých sestier bez ohľadu na to, že ďalšie desiatky tisíc sestier žijú doslova z ruky do úst. MZ kontrovalo, že zverejnením týchto informácií len reagovalo na požiadavku médií.

"Ak si vláda SR myslí, že takýmto spôsobom nás znechutí a zastraší v boji za svoje legitímne požiadavky, nech vie, že naše odhodlanie za spravodlivú vec iba rastie," uviedla Kavecká. Odbory tvrdia, že ide o neférové mocenské praktiky voči "nelojálnym" odborom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu