Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desať vecí, ktoré idú pri hokeji bokom: Prečo máme radi bratov Čechov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pravá športová rivalita sa vždy na väčších hokejových podujatiach mení na zúrivý boj o to, koho majú rodičia radšej. Či staršieho brata Čecha, alebo mladšieho Slováka. Každý z nich je úplne iný, občas sa aj pobijú a pohádajú, ale v konečnom dôsledku sa máme stále radi. Rodinné puto je rodinné puto, a to nikdy nepretrhne žiadny neúspech v jednom hokejovom zápase. Ako ukázala história, nestalo sa tak nikdy ani po najväčšom debakli. A vždy sme našim bratom fandili, kým oni fandili nám. Prinášame vám preto desať dôvodov, prečo to tak je, prečo sme si tak blízki a prečo ich máme stále radi, aj keď si z nás robia občas srandu, ktorá vyznie ako šteklenie pod pazuchou, ktoré viac bolí, ako rozosmeje.

1. Sú ako Slováci

Keď postavíte vedľa seba Čecha a Slováka, rozdiel nájdete len ťažko. Problém nás odlíšiť majú však hlavne cudzinci. Máme totiž spoločné negatívne vlastnosti (závisť, alkohol), ale aj pozitívne vlastnosti (priateľský, pohostinný). Máme rovnakých politikov, nadávame na rovnaké problémy, máme podobný pohľad na šport a kultúru. Navyše my rozumieme im a oni nám.

2. Československo je stále živé

Aj keď ako štát už neexistuje, stále žije v hlavách mnohých z nás. Veľa rodín je zmiešaných, veľa rodín, ktoré žijú v oboch štátoch, sa stále stretáva. Čím viac sa vzďaľujeme od rozdelenia, tým viac sa spájame. V televízii sú populárne relácie ako Československo má talent, Československo hľadá Superstar a podobne.

3. Knihy

Vďaka prekladom kníh do češtiny máme možnosť dostať sa oveľa častejšie k svetovej literatúre. Každý z nás to pozná. Študent, ktorý si potrebuje naštudovať najnovšie marketingové trendy, vedec, ktorý baží po poznaní, rodič, ktorý sa chce dozvedieť, ako motivovať deti, až po dôchodcu, ktorý si chce oddýchnuť pri beletrii. Aj vďaka Čechom sme preto múdrejší.

4. Kuchyňa

Halušky, vyprážaný syr, halászlé alebo guláš nám síce chutia, ale žiť bez českých špecialít? To by nás ukrátilo o veľa. Veď „vepřo, knedlo, zelo“ patrí k overeným pochúťkam.

5. Sú väčší pohoďáci

Čech si sám nevyrába zbytočné problémy. Keď už nejaké má, snaží sa ich vyriešiť s pokojom. My sme v tomto väčší nerváci. Ak si už aj môžeme užívať pokojnú chvíľku, spravíme si problém aj sami. Viac riešime veci srdcom ako rozumom.

6. Praha

Je to miesto, ktoré si rád pozrie každý Slovák. Zlatá ulička, orloj, Václavské námestie, ale aj možnosť previezť sa metrom. Nie, že by Bratislava nebola tiež pekná, ale Praha má oprávnene status metropoly, ktorá v turizme jednoducho vyniká.

7. Vedia, kto sme

Aj vďaka Česku vedia cudzinci, kto sme. Poznáte to. Klasická otázka: "Odkiaľ ste"? Aha, Czech Republic, Czechoslovakia? Á, už viem. A máte po probléme.

8. Mali sme sa na koho vyhovoriť

Ak sme niečo nezvládli, mali sme možnosť zvaliť vinu na Čechov. Keď sme zistili, že si za všetko môžeme sami, chýba nám to klasické, za to môže Praha. 

9. Majú dobré pivo

Slováci boli vždy historicky predurčení deliť sa v alkohole na juh (vinári) a sever (destilátori). Vďaka našim bratom sme objavili zlatistý mok, ktorý je u nás stále najobľúbenejším alkoholom. Možno nie sú naše pivá až také dobré, ako tie české, ale každý turista, ktorý k nám príde a ochutná slovenské, kvalitu pochváli. 

10. Sú lepší v hokeji

Každý z nás sa teší na zápas roka, chceme vyhrať, máme opäť šancu im to ukázať v tom, v čom si myslia, že sú lepší ako my. Majú viac hokejistov v NHL, majú viac športovísk, majú viac peňazí v hokeji, majú lepšiu ligu. Všetko na papieri hrá pre nich. Sú favoriti. My však nemôžeme prehrať. Lebo ak vyhráme, je to prekvapenie a tešíme sa z toho. Ak prehráme, fandíme Čechom a z každého dobrého výsledku, ktorí uhrajú, keď už tam my nie sme, sa tešíme s nimi. Je to totiž aj náš úspech, keďže je to náš starší brat a dobré umiestnenie zostane v rodine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu