Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nový šéf Greenpeace na Slovensku Fekete: Priviazaného o strom ma asi neuvidíte

Richard Fekete
Richard Fekete (Zdroj: Foto: RF)

BRATISLAVA – Nezisková medzinárodná organizácia Greenpeace má na Slovensku od 1.februára nového šéfa. Je ním absolvent Katedry psychológie FiF UK v Bratislave Richard Fekete (40). K prírode má veľmi pozitívny vzťah, preto sa rozhodol svoju biznis kariéru hodiť za hlavu a s vervou sa pustil do ušľachtilého poslania. Bojovať za ochranu životného prostredia pripútaného na najbližšom strome ho však neuvidíte.

Ako ste sa dostali k tejto práci?

Mojím zameraním bol spotrebiteľský výskum a psychológia farieb. Počas 20-ročnej kariéry som prešiel viacerými reklamnými a PR agentúrami. Svoje profesné znalosti a skúsenosti som aplikoval aj v dobrovoľníckej práci pre tretí sektor v oblasti ľudských práv a ochrany zvierat. S Greenpeace som spolupracoval už v minulosti. Rozhodol som sa využiť svoje skúsenosti z komunikácie a politiky v prospech niečoho zmysluplného pre celú spoločnosť. Chvíľu som nad tým uvažoval a nakoniec som si povedal, že by som chcel pracovať niekde, kde ľudia menia veci k lepšiemu. Absolvoval som viacero pohovorov vo viedenskej centrále Greenpeace a spomedzi viacerých kandidátov si vybrali mňa a ja ich.

Ako budete zo svojho postu koordinovať prácu Greenpeace?

Slovenská kancelária Greenpeace má 10 zamestnancov na plný úväzok, 8 regionálnych dobrovoľníckych skupín a asi vyše 1.000 dobrovoľníkov jednotlivcov. Patríme však do regionálnej kancelárie Stredná a východná Európa a sme súčasťou globálnej organizácie. Mojou úlohou bude okrem iného aj zladiť aktivity na Slovensku s globálnymi kampaňami. Greenpeace pracuje medzinárodne, jednotlivé kancelárie spolupracujú odborne, kapacitami, ale aj ľudsky, a to všetkými smermi. V takejto veľkej organizácii však treba robiť aj dosť veľa manažmentu a administrácie, čo sa môže zdať trochu menej adrenalínová práca, ale verím, že s mojimi skúsenosťami to zvládnem.

V akých oblastiach a v akých prípadoch sa Greenpeace Slovensko angažuje?

Už dlhšie je prioritnou kampaňou Greenpeace na celom svete klimatická kampaň. Preto aj na Slovensku pracujeme na klimatických a energetických témach. Ale v rámci nej sa zapájame aj do globálnej kampane za ochranu Arktídy. Podľa potreby sa zapájame aj do ostatných globálnych kampaní či už toxickej alebo akejkoľvek inej. Minulý rok sme sa napríklad snažili podporiť európsku kampaň za lepšiu rybársku politiku. Sme v Európskej únii a naša krajina často hlasuje aj o celoeurópskej legislatíve, ktorá má výrazný dopad na životné prostredie. Je dobré, keď aj naša malá krajina vie napomôcť riešeniu globálnych problémov.

Ako môže Greenpece Slovensko pomôcť v boji proti ťažbe ropy Gazpromu na arktickej ťažnej plošine?

To, o čo sa celosvetovo snažíme je, aby bola Arktída vyhlásená za chránenú oblasť. Ťažiť tam je obrovské environmentálne riziko a je jedno, kto sa v nej bude pokúšať ťažiť. Shell, Gazprom, Nafta Gbely alebo iné firmy. Greenpeace sa celosvetovo angažuje v rôznych krajinách na rôznych veciach, či už v USA, aby nedostali povolenia, alebo v krajinách, ktoré patria do Arktickej rady, aby sa zasadili za ochranu Akrtídy. Bojujeme žiaľ s veľkými firmami, ktoré majú obrovské prostriedky. Preto potrebujeme veľkú podporu ľudí. Takže momentálne sa snažíme zbierať podpisy pod výzvu na vyhlásenie Arktídy za chránenú oblasť. Už ich máme 5 miliónov a chceme ich zozbierať čo najviac. Niekomu sa môže zdať, že podpis nič nevyrieši. Skúsenosť Greenpeace je iná a tlak verejnosti často krát zmenil veci k lepšiemu. Viac podpisov pod výzvu by nám naozaj pomohlo – môžete podpísať aj vy www.zachranmearktidu.sk.

Aký je Váš osobný názor na prácu Greenpeace?  

Ak by som nemal ku Greenpeace a k prírode pozitívny vzťah, nerozhodnem sa zmeniť biznis kariéru za poslanie.

Angažujete sa v niektorých oblastiach ochrany prírody aj osobne?   

Separujem odpad od nepamäti, ak ide o triedenie odpadu, dokonca som autorom konceptu kampane na triedený odpad Colors Of OLO, ktorý je dodnes používaný v Bratislave. Snažím sa napríklad aj znižovať spotrebu energie v domácnosti. Doma mám nainštalovaný rekuperátor, kúrenie a teplá voda ide najprv zo solárneho ohrievača a až potom sa napája na teplú vodu z teplárne, ktorá je prevádzkovaná z obnoviteľných zdrojov. V byte mám všade úsporné žiarovky. Pre zarytých „zelených“ je to asi málo, určite by mi vyčítali, že jazdím autom alebo nie som vegán. Kolegovia možno prídu s návrhom, aby som chodil do práce bicyklom, alebo aby som kupoval výlučne recyklovaný toaletný papier, alebo aby som sa sprchoval zásadne vo dvojici (a viac) alebo vždy rozmýšľal, či med ktorým sladím, pochádza alebo nepochádza z peľu geneticky modifikovaných rastlín. Ale nechám sa prekvapiť s čím na mňa prídu. To sú však úsmevné drobnosti, treba však byť citlivý k prírode na každom kroku. A každý asi môžeme urobiť niečo viac.

Do akej miery ste ochotný zájsť pri ochrane prírody?

Z mojej pozície ma asi neuvidíte zajtra pripútaného na najbližšom strome, ale kamaráti si už zo mňa uťahujú, že kedy budem v správach niekde na demonštrácii. Každý asi čaká hlavne tie konfrontačnejšie aktivity od Greenpeace, ale pravda je, že väčšina práce Greenpeace vôbec nie je o takýchto aktivitách. Veľká neviditeľná časť je o pripomienkovaní a oponentúre zákonov týkajúcich sa ochrany prírody. Okrem toho Greenpeace veľmi striktne trvá na čo najnenásilnejšej forme protestov, čo mi je sympatické. Gandího princíp – nenásilná forma protestu, osobné presvedčenie a odhodlanie. To a občianska angažovanosť je jediná cesta, ako túto spoločnosť a civilizáciu môžeme zmeniť. Ja sám som zástancom kreatívnej komunikácie a upozorňovania na problémy. Dúfam, že si uvedomujeme, že príroda je hodná ochrany, len niektorí a niekedy na to zabúdame v honbe za osobným ziskom. Na to Greenpeace upozorňuje.

Aký je Váš názor na médiami pretriasané minuloročné zadržiavanie posádky Arctic Sunrise?   

Osobne si myslím, že médiá a celosvetová pozornosť zadržaným aktivistom posádky Artic Sunrise zachránila životy a dostala ich z väzenia domov. Boli to ľudia, ktorým záleží na budúcnosti tejto planéty a skončili vo väzení s úplne neuveriteľnými obvineniami z pirátstva. Stálo to nesmierne veľa diplomatického vyjednávania, právnickej práce a úsilia všetkých zainteresovaných. Napriek tomu, že sa podarilo dostať všetkých z väzenia, loď je ešte stále protiprávne zadržiavaná v prístave v Murmansku.

Ako sa zasadzujete pre záchranu pralesov? 

Ochrana pralesov je jedna z našich hlavných celosvetových kampaní. Momentálne sa Greenpeace orientuje na zabránenie ničenia najväčších svetových pralesov, hlavne v Amazone, v Indonézii a v Afrike. Klčovanie pralesov tam prebieha kvôli rôznym dôvodom, nie vždy je to len snaha získať drevo. Niekedy sa vypaľujú, aby sa získala poľnohospodárska pôda na pestovanie sóje či palmového oleja. Snažíme sa presvedčiť rôzne nadnárodné firmy, aby neodoberali suroviny od dodávateľov, ktorí sú za klčovanie zodpovední. Táto stratégia funguje, trvá síce niekedy aj niekoľko rokov, kým firmy upravia svoje dodávateľské reťazce, aby vylúčili papier, či palmový olej z takýchto zdrojov, ale postupne sa to darí. Vtedy väčšinou žiadame aj slovenskú verejnosť, aby sa zapojila do petícií, lebo presne v takýchto kampaniach fungujú často až neuveriteľne rýchlo.

Greenpeace je medzinárodná kampaňová organizácia aktívna vo viac ako 40 krajinách na celom svete, ktorá nenásilnou priamou formou upozorňuje na problémy životného prostredia a navrhuje riešenia pre zelenú a udržateľnú budúcnosť. Greenpeace neprijíma dary od vlád, firiem a iných právnických osôb. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu