Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aktivisti Greenpeace blokujú prieskumný plynový vrt

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PUNGEŞTI - Aktivisti medzinárodnej ochranárskej organizácie Greenpeace sa v pondelok pripútali reťazami k bránam prieskumného vrtu na východe Rumunska, kde americký podnik Chevron pripravuje ťažbu takzvaného bridlicového plynu.

Okolo 25 ochranárov z Rumunska, Maďarska, Rakúska, Česka, Poľska, Slovenska a Nemecka zatarasilo vstup na pozemok v snahe upozorniť na spornú ťažobnú metódu považovanú za nebezpečnú pre životné prostredie. Privolaní policajti proti účastníkom protestu počas dňa nezasahovali. Spoločnosť Chevron vydala vyhlásenie, podľa ktorého "rešpektuje právo jednotlivcov na vyjadrenie svojich názorov, mali by tak však robiť v medziach zákona".

Ložiská bridlicového plynu pri obci Pungeşti začali v máji navŕtavať napriek masovým protestom, ktoré plánovaná ťažba vyvolala počas roka 2013. Niekoľkotýždňovú blokádu priestranstva dedinčanmi v decembri ukončila polícia.

Americká Správa energetických informácií odhaduje, že Rumunsko by mohlo mať zásoby v objeme 51 biliónov kubických stôp (1,44 bil. kubických metrov) bridlicového plynu, čo postačuje na pokrývanie domácej spotreby vyše sto rokov. Predmetom obáv je ťažobná metóda označovaná výrazom "fracking", ktorá spočíva v čerpaní zmesi vody s pieskom a chemikáliami do horniny, aby uvoľnila naviazanú ropu a zemný plyn.

Podľa ochranárov pritom hrozí znečistenie spodných vôd či dokonca menšie zemetrasenia, zástancovia však hovoria o vysokej bezpečnosti a širokom využívaní metódy v krajinách ako sú Spojené štáty, kde prispela k zníženiu cien energií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu