Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodičia pozor, hlásenie detí je už v platnosti: Tieto pravidlá vám nesmú uniknúť!

BRATISLAVA - Od prvého februára by mali dobre zbystriť pozornosť všetci rodičia trojročných detí. Do platnosti vstúpila zmena, ktorá sa ich bytosne dotkne. Ak totiž vaše dieťa podstatne zmení miesto, kde sa nachádza, musíte to ihneď hlásiť úradom. Keď tak neurobíte, úrady sa začnú o vás zaujímať a nakoniec možete skončiť bez detských prídavkov.

Zmeny boli ohlásené verejnosti pred koncom minulého roka. Vtedy nové návrhy vyvolali búrku nevôle medzi rodičmi. Nič to nezmenilo na fakte, že v týchto dňoch sa už musia riadiť platnými zákonmi.

Veľa sa diskutovalo aj o presných pravidlách, ktoré treba dodržať. Po viacerých nedorozumeniach a komplikáciách v nových zmenách vám prinášame presný postup, ktorého sa držte a nebude vám hroziť nič zlé.

Toto sú hlavné zmeny nového zákona o nahlasovaní detí, ktoré by rodičia mali určite poznať:

  • Deti, ktoré dosiahnu 3 roky po 1. februári. Deti od 4 do 6 rokov nemusia byť hlásené.
     
  • Zmenu treba hlásiť od 1. februára alebo po dovŕšení 3 rokov dieťaťa.
     
  • Nahlasuje sa každá podstatná zmena pobytu (nepočíta sa dovolenka ani ochorenie a neúčasť v škôlke). Tlačivo si môžete stiahnuť a vyplniť tu.
     
  • Môže sa tak urobiť písomne aj emailom. Nie je presne stanovená podoba oznámenia.
     
  • Úrad môže skontrolovať aj vašu rodinu. Každý prípad sa bude posudzovať zvlášť.

 

Keď sa zistí, že o dieťa nie je dobre postarané, úrad bude zisťovať podrobnosti. Pre nerešpektovanie zákona hrozí v najhoršom prípade až odobranie detských prídavkov! Dobre si teda rozmyslite, kde a s kým bude tráviť vaše trojročné dieťa najbližší čas.

Veľa nespokojných mamičiek sa ozýva, pretože nové zmeny im zbytočne komplikujú a sťažujú život. Podľa nich im štát strká nos do súkromných vecí, do ktorých by nemal nikto vidieť. Druhá strana zase hovorí, že im ide len o bezpečnosť malých detí. Výsledky a účinnosť nového zákona tak ukáže až čas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu