Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kandidát na prezidenta Robert Fico bol online: Lucinke kúpim letenku, aby ma mohla ísť voliť!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Robert Fico sa narodil v roku 1964 v Topoľčanoch. Vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 1987 vstúpil do Komunistickej strany Slovenska a po revolúcii sa stal členom Strany demokratickej ľavice. Ľavicový politik, ktorý v roku 1999 založil stranu Smer, a zároveň je jej šéfom. Patrí medzi najpopulárnejších súčasných politikov na Slovensku. V kandidatúre ho podporuje vlastná strana Smer. Do prezidentského kresla chce priniesť skúsenosti a stabilitu. Dvojnásobného slovenského premiéra a kandidáta na prezidenta sa môžete pýtať už od 10. hodiny.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

04.02.2014 11:05 - otázka od Dominika
Keďže typujem, že z tridsiatich ĺudí, ktorí napíšu sa 25 bude rýpať vo všelijakých veciach, nemám žiadnu otázku. Len chcem popriať veĺa šťastia. Držím palce...
Bože, Vy ste zlatá. Lepší záver rozhovoru s čitateľmi Topiek som si ani nemohol predstaviť. Ďakujem všetkým za otázky, snažil som sa odpovedať na maximum z nich. Prajem príjemný deň, idem na toho haringa.
04.02.2014 11:04 - otázka od Miki
Dobrá p. premiér ! Opozícia hlási ! Že Vy môžete zato že nepadá sneh ! Čo s tým ?
Zdravím Mikiho. Už zapínam snehové delá. Teraz vážne, Snaha preniesť na moju hlavu zodpovednosť za všetko, je tak evidentná, že až je smiešna, ale zvykol som si na to.
04.02.2014 10:59 - otázka od Lucinka
Ahoj Robo, som v Barcelone, som tvoja fanusicka, ako ta mozem z tadeto volit? kupis mi letenku domov aby som ta mohla volit? dakujem si zlaty
Možno to znie ako fór, ale vzhľadom na takúto zaujímavú otázku urobím výnimku, ktorá sa samozrejme nedá plošne použiť. Myslím to vážne. Dajte redakcii Topiek svoje meno a potrebné údaje a ak mi redakcia Topky donesie tieto údaje, tak Vám tú letenku kúpim.
04.02.2014 10:56 - otázka od Iveta
Dobrý deň! Pán premier, ako, ako budúci prezident budete riešiť neprispôsobivých občanov? Kedy konečne prestane štát dotovať tých, ktorí nikdy nepracovali ani pracovať nebudú?
Parlament prijal prísny zákon o dávke o hmotnej núdzi, ktorú poberateľ dostane len vtedy, keď odpracuje len 8 hodín týždenne na prospech mesta alebo obce. Je to po 25 rokoch od roku 1989 prvý zákon tohto typu. Musíme jednoducho vysvetlovať neprispôsobivým, že najskôr majú určité povinnosti a až potom práva. Aj preto som podporil policajtov v Moldave nad Bodvou, lebo to že niekto je chudobný a má málo peňazí neznamená, že bude žiť ako zviera, otravovať spoluobčanov, páchať trestné činy a správať sa asociálne. Ak by som bol zvolený za prezidenta, v tomto ducho by som podporoval všetky kroky vlády v tejto oblasti.
04.02.2014 10:52 - otázka od winston7
Prečo ste zablokovali schôdzu o emisiách? Všetci vedia, že vy osobne ste rozhodol za poslancov smeru, ako majú hlasovať. Nemyslíte si, že takéto priehľadné kroky prekuknú už aj socky a pomaly sa blíži koniec vašej kariéry?
Návrh na zvolanie schôdze nebol ničím iným, len neodôvodneným pokusom zaútočiť na vládu a Smer. Dokument, ktorý žiada opozícia majú médiá a opozícia k dispozícii už od roku 2010. Preverovali ho zhora zdola a nič nenašli. Prečo tento dokument nebol použitý v parlamentnej kampani alebo kedykoľvek počas ich vládneho obdobia? Prečo sa nepoužil tento dokument počas dvoch rokov tejto vlády proti nám a zrazu sa téma otvára 40 dní pred prezidentskými voľbami? Ako predseda strany mám právo odporučiť poslancom za Smer, aké rozhodnutie by mali prijať v parlamente. Pokiaľ by neexistoval vzťah predsedu vlády a poslancov, zabudnite na demokratický parlamentný systém. A bezdôvodne si nenecháme liať na hlavy vedrá špiny od opozície. Smer nemá nič spoločné s predajom emisných kvót. A médiá a opozícia to veľmi dobre vedia.
04.02.2014 10:46 - otázka od gazda
mate radšej sushi alebo halušky?
Sushi s haluškami je najlepšia kombinácia. Samozrejme, že je to vec chuti a napríklad teraz v tomto okamihu, by som si dal jedného veľkého haringa prepichnutého dvomi špáratkami. Mám rád aj sushi aj halušky, ale záleží, kedy na čo dostanem chuť.
04.02.2014 10:44 - otázka od deana
V lete sme videli vaše fotky na ktorých ste vo forme ako málokto vo vašom veku, dá sa to pri takej náročnej práci stíhať starať sa ešte aj o svoje zdravie?
Ďakujem môjmu psovi, ktorého vôbec netrápi, že som premiérom. Každé ráno, či prší či sneží, fúka vietor, mrzne alebo je teplo, musím ísť s ním von. Tak som si povedal, že to využijem a že ranné vychádzky so psom budú pre mňa športovou príležitosťou. Nielen že chodím a behám, ale priamo vonku aj cvičím a pomerne dlhé obdobie v roku plávam v Dunaji. Nechodím do posilňovne, na to by som už nemal cez deň čas.
04.02.2014 10:41 - otázka od Juraj
Dobry den p. Fico. Verite si v druhom kole, kde to bude o tom kto bude volit Vas a kto bude volit protivnika nie preto, ze by mu bol sympaticky, ale preto, ze nechce aby ste boli prezidentom Vy? Drzim palce.
Myslím si, že na zvolenie za prezidenta nestačí sa iba volať inak ako Robert Fico. Prezident by mal byť skúsený a nemal by sa učiť až vo výkone svojej funkcie. Kampaň je zatiaľ iba jednostranným útokom kandidátov proti mne, nikto neprináša víziu výkonu tejto funkcie, ale iba tlčie od rána do večera do mňa. Vyzerá to tak, že opozícia chce, aby druhé kolo volieb nebolo výberom najvhodnejšieho prezidenta, ale referendom o mne a o Smere, čo je mimoriadne zlé a nešťastné. Budem samozrejme rešpektovať každé rozhodnutie, ktoré ľudia vynesú.
04.02.2014 10:38 - otázka od Karol
Čo hovoríte na bitku neonacistov v Nitre?
Už som ju oficiálne odsúdil a som rád, že nový generálny prokurátor je Čižnár, ktorého všetci tak spochybňovali. Veľmi razantne vstúpil do vyšetrovania tohto prípadu. Tak ako som podporil policajtov v Moldave nad Bodvou v súvislosti s ich prácou so 4,5 tisíc neprispôsobivých občanov, tak rovnako dôrazne žiadam políciu, aby v tomto odsúdeniahodnom čine konala maximálne razantne, možno až exemplárne. Dobré je, že bolo vznesené obvinenie za pokus trestného činu ťažkej ujmy na zdraví, čo v prípade odsúdenia môže viesť k ťažkým trestom odňatia slobody.
04.02.2014 10:36 - otázka od laco
Nechcete sa vystreliť na Mars ?
Keby som sa mal niekam vystreliť, tak by som si našiel planétu s príjemnejším prostredím ako na Marse. Keďže som takú ešte nenašiel, budete ma musieť ešte chvíľku strpieť.
04.02.2014 10:34 - otázka od radista
Ako dlhorocny poslanec neskor predseda vlady ste urcite v zaciatkoch kazdej z tejto funkcii alebo teda pocas ich vykonu mali nejaky vzor, ktory tuto poziciu zastaval. Kto nim bol a ktory prezident alebo statnik nim je teraz ked kandidujete na post hlavy statu?
Postupne som sa oboznamoval so životom a prácou mnohých štátnikov, ale zostal by som doma na Slovensku a mimoriadne by som ocenil úlohu a odvahu, ktorú preukázal Alexander Dubček. Mimo politiky je jeden Slovák, ktorého si mimoriadne vážim, ktorý je skutočnou žijúcou legendou a na ktorého by malo byť Slovensko neustále hrdé. Touto osobnosťou je kardinál Korec.
04.02.2014 10:32 - otázka od radovan geist
Často aj z vwhich úst zaznieva že sr vychádza z krízy a to v dobrej kondícii, prečo máte ten pocit? Viete to aj prípadne dokázať nejakými faktami, keďže v spolocnosti pretrváva iný pocit
Je úplne normálne, že každý by sa chcel mať lepšie ako sa má. To že vychádzame z krízy nie je iba tvrdenie slovenskej vlády, ale takto vníma realitu celá Európska únia. Zvyšuje sa nám hospodársky rast, deficit držíme pod 3 percentami, verejný dlh máme jeden z najnižších v eurozóne a desatina percenta po desatine nám klesá nezamestnanosť. Darí sa nám držať aj cenovú hladinu energií a inflácia je dnes na rekordne nízkej úrovni. Toto sú fakty, ktoré nás oprávňujú hovoriť o postupnom utlmovaní krízy. Túto otázku kladiem aj veľkým firmám, z ktorých mnohé označujú rok 2014 za perspektívny. To ale neznamená, že nerozumiem ľuďom, ktorí si myslia, že by mohlo byť ešte lepšie.
04.02.2014 10:29 - otázka od Lumir
Dobrý deň, pán premiér. Chcel by som sa opýtať, prečo ste doteraz nevydali plošné nariadenie ako ste sa vyhrážali, že všetky štátne inštitúcie musia mať účty v Štátnej pokladnici? Prečo ste nevytvorili štátnu banku, za slovenské poplatky a nie za poplatky úžerníkov? Nevidíte, že týmto sa odčerpávajú peniaze zo slovenska??? Zatiaľ nie som rozhodnutý, koho budem voliť, ešte ma nikto nepresvedčil... Pekný deň...
Postupne sa zvyšuje počet subjektov, ktoré prechádzajú do štátnej pokladnice, ale súčasne sa od štátnej pokladnice očakáva, že bude dostatočne pružná a atraktívna pre svojich klientov. Tento proces podporujeme a pokiaľ ide o bankový sektor, bol sprivatizovaný za pravicovej vlády po tom, čo bol ozdravený z peňazí daňových poplatníkov v sume vyššej ako 100 miliárd korún. Nie je mi jasné, na čo bolo treba predávať ozdravené banky, ktoré sa správajú tak ako to všetci vidíme. Podotýkam aj, že sme na banky preniesli významnú časť konsolidácie verejných financií, keď sme zaviedli osobitnú bankovú daň. Ale s Vašim názorom na vytvorenie silnej štátnej banky, možno aj v podobe štátnej pokladnice, súhlasím.
04.02.2014 10:25 - otázka od peter.nagy
Pán Fico, prečo je pravica rozdrobená?
To je otázka pre pravicových politikov. Ja môžem ponúknuť opačný recept. V priebehu krátkeho času sa Smer-sd spojil s ďalšími šiestimi politickými subjektami a vytvoril dominantnú stredo-ľavú stranu, To má svoje veľké výhody, ale aj nevýhody. Nevýhody napríklad v tom, že ako jednoliata strana nemôžeme prezentovať názory od krajnej ľavice až po krajnú pravicu ako to vidíme v prípade širokých zlepených koalícií, kde spolu sedia ľudia, ktorí sú za používanie kokaínu, fajčenie marihuany a súčasne ľudia, ktorí sú proti umelému prerušeniu tehotenstva. Ja by som však dal prednosť, keby sa pravica zintegrovala podobne ako Smer a politický systém Slovenska by stál na dvoch silných politických subjektoch, ktoré by súperili o voliča.
04.02.2014 10:21 - otázka od Maťo
V poslednom čase tu niektori kandidati hovoria o akejsi potrebe protivahy k vlade. Prečo je podľa Vás nedobré, aby bol prezident vláde protiváhou? dakujem
Prezident nemôže súperiť s vládou, lebo nemá na to právomoci. Tvrdenie iných kandidátov je preto klamstvom, pretože porovnanie právomocí prezidenta a vlády jasne ukazuje, že k žiadnemu súboju alebo konfliktu prakticky nemôže ani prísť. Je však pravda, že prezident môže robiť vláde úmyselne zle a znepríjemňovať jej život, vytvárať celospoločenské napätie. Už teraz môžeme povedať, že prezident, predseda vlády a parlamentu sú ľudia rovnako hodnotovo orientovaní a nikomu to nevadí. Je to veľmi prospešné pre krajinu, ak traja najvyšší predstavitelia, sú schopní komunikovať a spolupracovať v zmysle tradičných Svätoplukových prútov. Takto si predstavujem aj ja spoluprácu s vládou a parlamentom, ak by som bol zvolený.
04.02.2014 10:18 - otázka od arta
V ktorých oblastiach chcete byt ako prezident najaktívnejší?
Prezident musí byť politický líder krajiny a musí najmä garantovať stabilitu, kľud a spoluprácu. Doma na Slovensku by som bol najaktívnejší v sociálnom dialógu medzi vládou, zamestnávateľmi a zamestnancami a vytváral by som priestor, aby sa veci riešili za stolom a nie na ulici. V zahraničnej politike by som ponúkol vláde pomocnú ruku a všetky osobné kontakty, mimochodom veľmi široké, na celú plejádu štátnikov a politikov z celého sveta. obré meno Slovenska a jeho reprezentácia je pomerne významne v rukách prezidenta.
04.02.2014 10:16 - otázka od Janko Kandrík
Dobrý deň pán Fico,chcel by som sa opýtať,že ak budete úspešní v prezidentských voľbách a vyhráte, čo sa zmení na politike Smeru? Ďakujem a prajem pekný deň...
Samozrejme všetkých pekne pozdravujem, ďakujem za otázky a prepáčte za malé meškanie spôsobené technickými problémami. Ak získam dôveru ľudí, budem sociálne orientovaný prezident a budem viesť aj vládu k tomu, aby do konca roka 2016 dôsledne plnila svoje programové vyhlásenie. Smer je mimoriadne stabilná strana bez akýchkoľvek konfliktov a je zabezpečená bezproblémová kontinuita v jeho činnosti, v prípade, že sa stanem prezidentom.
04.02.2014 10:13 - otázka od adrian.kocian
Dobre ránko pán Fico, má na vás jednu otázku...veríte si, že dokážete ozdraviť, vnútorne očistiť súdnictvo, keď má byť nezávislé?
Z tisíc štyristo sudcov je podstatná väčšina dobrých a nezávislých. Je tu však časť sudcovského zboru, ktorá vytvára mimoriadne zlý obraz o slovenskom súdnictve a preto jediná možná cesta ako ich oddeliť od dobrej väčšiny, sú prísne previerky. Išlo by o skúmanie bankových účtov za posledných 5 rokov, majetkov, vzťahov k závadovým osobám. Verím, že toto mimoriadne opatrenie môže byť úspešným začiatkom očisťovania súdnictva.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu