Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poľadovica na Morave a v Maďarsku

Cesty sú momentálne nebezpečné Zobraziť galériu (2)
Cesty sú momentálne nebezpečné

PRAHA - Vodiči na Vysočine a južnej Morave majú dnes problémy s poľadovicou. Policajti ich vyzývajú, aby nevychádzali na cesty, ak to nie je nevyhnutné. Poľadovica podľa českých meteorológov hrozí v týchto krajoch aj v pondelok. Inde varujú pred silnou námrazou. Vietor sa v noci nadnes utíšil, a tak mohla po štyroch dňoch znovu vyjsť kabínová lanovka na severočeský vrch Ještěd. V Maďarsku zase kvôli zľadovateným cestám utrpelo zranenia až 400 ľudí. V Bratislave len za dnešok ošetrili vyše 80 ľudí.

"Na Českomoravskej vrchovine a južnej Morave zvyšujeme stupeň nebezpečenstva, naopak pre Zlínsky, Olomoucký a Moravskosliezsky kraj výstrahu rušíme. Pre vyššie polohy v oblasti Českého lesa, Krušných hôr, Jizerských húr a Krkonôš opätovne vyhlasujeme výstrahu pred silnou námrazou," uviedli meteorológovia dnes krátko po 11.00 h.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu kvôli mrznúcemu dažďu. Na Morave a Vysočine môže v nasledujúcich 24 hodinách napršať ojedinele okolo troch milimetrov mrznúcich zrážok. Z Vysočiny je hlásených desať dopravných nehôd. V okrese Třebíč dokonca dnes skoro ráno sfúklo autobus do lesa a následne do poľa - jeden človek utrpel ľahké zranenia.

Havarované autá blokujú niektoré úseky ciest. Cestári ošetrujú vozovky podľa dôležitosti, najprv však hlavné ťahy.

Na južnej Morave v niektorých obciach pokrýva poľadovica po nočnom mrholení všetky komunikácie aj chodníky a spôsobila niekoľko dopravných nehôd.

Pred námrazou a poľadovicou varujú meteorológovia aj na iných miestach Čiech. "Dnes večer a v noci na pondelok očakávame v Čechách najprv hustejšie sneženie, ktoré sa bude počas noci od východu meniť na mrznúce zrážky," uvádza sa vo výstrahe.

V pondelok budú zrážky slabnúť, ale najmä vo vyšších polohách v Čechách ich vystrieda mrznúca hmla.

Kvôli poľadovici v Maďarsku utrpelo zranenia takmer 400 ľudí

Na zľadovatených chodníkoch v Maďarsku od soboty večera do nedeľňajšieho predpoludnia utrpelo zranenia takmer 400 ľudí, informoval dnes hovorca maďarskej záchrannej služby Pál Györfi.

Podľa agentúry MTI hovorca povedal, že záchranári nestíhali reagovať na všetky volania. Najčastejšie išlo o zlomeniny končatín, zranili sa mladí aj starší ľudia, dodal.

Budapeštiansky podnik technických služieb ráno od 6.00 h nasadil pracovníkov na posyp verejných priestranstiev a podchodov.

V Zalianskej župe na západe Maďarska po mrznúcom daždi, ktorý začal padať v sobotu večer, zostalo 11 ciest nezjazdných, došlo k niekoľkým menším nehodám. Dve obce zostali neprístupné. V oblasti mesta Lenti museli obmedziť autobusovú prepravu a aj dnes platí úplný zákaz jazdy kamiónov na území Zalianskej župy.

UNB ošetrila vyše 80 ľudí, ktorí sa zranili pri páde na zamrznutých chodníkoch

Na centrálnych príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) ošetrili od dnešného rána do 16. h vyše 80 ľudí, ktorí sa zranili po páde na zamrznutých chodníkoch a cestách.

"Takúto situáciu UNB ešte v tejto zimnej sezóne nezažila. Ľudí ošetrujeme počas celého dňa. Väčšina nepotrebuje hospitalizáciu," opísala situáciu hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

Ľudia si pri páde najčastejšie porania ruky a nohy, vo vážnejších prípadoch si zlomia členky, zápästia, kľúčne kosti, rebrá, panvy. "Evidujeme aj otrasy mozgu a poranenia chrbtice," dodala hovorkyňa.

Predpoludním privážali záchranári najmä starších ľudí, ktorí sa zranili cestou do kostola. Medzi poranenými sú všetky vekové kategórie. Rušná bola aj noc zo soboty na dnes.

Stano Maťašovská ubezpečila, že UNB zatiaľ nápor pacientov zvláda. "Situácia sa v Bratislave komplikuje od stredy 29. januára, keď sme počas dňa ošetrili približne 40 ľudí po páde na ľade. Počet pacientov denne stúpa. V sobotu počas dňa prekročil 60," poznamenala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu