Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Stredoškoláci sa môžu rozpísať o klamstve

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Študenti stredných škôl majú podnet na zamyslenie sa nad tým, v ktorých prípadoch a či vôbec môže klamstvo poslúžiť dobrej veci. Do konca februára môžu vyjadriť a zdôvodniť svoj názor v súťaži filozofických esejí Sofia 2014, ktorej tohtoročná téma znie "Je klamať vždy zlé?"

 Esejistickú súťaž pre stredoškolákov vyhlasuje Kolégium Antona Neuwirtha v Ivánke pri Dunaji. Každý rok sa v rámci nej sformuluje jedna provokatívna otázka, na ktorú je potrebné odpovedať v štýle filozofickej eseje.

"V tomto roku sme sa chceli pozrieť na tému klamstva, na to, či podľa stredoškolákov je každé klamstvo vo svojej podstate zlé, alebo môže niekedy slúžiť aj dobrému," uviedol Juraj Šúst z organizačného tímu súťaže. "Od študentov chceme nielen to, aby vyjadrili svoj základný postoj, ale aby svoj názor aj podporili argumentmi," vysvetlil.

Eseje v rozsahu 800 až 1200 slov možno poslať elektronicky na adresu organizátora súťaže do 28. februára. Môžu obsahovať odkazy na literatúru, autor sa však v nich nesmie dopustiť plagiátorstva.

Dvadsať najlepších autorov esejí sa stretne v apríli na finálovom víkende na Donovaloch, v rámci ktorého sa uskutočnia interaktívne semináre, diskusie i samotné vyhodnotenie súťaže.

Medzi cenami, ktoré získajú autori troch najlepších esejí, je napríklad mestský bicykel či štipendium na Letnej univerzite Kolégia Antona Neuwirtha. Viac informácií o súťaži je na stránke www.sutazsofia.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu