Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nové parkovanie v Bratislave si zrejme počká na ďalšie volebné obdobie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Nový systém parkovania v Bratislave zrejme už súčasné vedenie mesta nespustí a riešiť sa bude až v ďalšom volebnom období. Po tom, čo novú parkovaciu politiku vo štvrtok (30.1.) zastavili poslanci Smeru-SD a KDH, primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) avizuje, že sa pokúsi materiály predložiť na schválenie pred komunálnymi voľbami ešte raz. Kresťanskí demokrati však už dnes tvrdia, že tento rok novinky nepodporia.

Po dvoch rokoch diskusií malo zastupiteľstvo novú parkovaciu politiku formálne spustiť vo štvrtok. Poslanci mali pritom schváliť dva dokumenty. Za dodatok k štatútu mesta ich ale zahlasovalo len 19 z 36 prítomných, hlasovanie o všeobecne záväznom nariadení (VZN) o parkovaní, ktoré malo nasledovať, tak primátor stiahol. 

"Som prekvapený, bez rozpravy, bez argumentov, proste to len neprešlo. Po dlhých rokovaniach sme dosiahli konsenzus, predložili sme dohodu so starostami, samotné mestské časti na mestskej rade žiadali – riešte, už to prijmite, je to zrelý problém, a na konci dňa materiál nebol schválený," reagoval primátor. Okrem KDH, ktoré už vopred avizovalo, že dokumenty nepodporí, sa vraj nikto negatívne nevyjadril.

Parkovanie okrem kresťanských demokratov nakoniec nepodporili ani poslanci Smeru-SD. Predseda ich poslaneckého klubu Slavomír Drozd vraví, že hlavné mesto netvoria len štyri veľké mestské časti, v ktorých mal systém odštartovať, ale 17 samospráv. "Parkovacia politika musí byť odsúhlasená všetkými," argumentuje. Schváliť VZN totiž odporučilo len šesť mestských častí, medzi ktorými bolo Staré a Nové Mesto, Devín, Petržalka, Jarovce a Rusovce. S dokumentom nesúhlasilo desať, teda aj Ružinov, kde sa mala politika spustiť medzi prvými.

"V Ružinove do toho neboli zahrnuté vnútroblokové účelové komunikácie, aj pri veľkých mestských častiach boli teda výhrady," upozornil Drozd. Mestská časť Čunovo zase VZN ani neprerokovala. "Ak budeme mať všetky súhlasné stanoviská, tak zahlasujeme. Úlohou primátora je ostatné presvedčiť," dodal.

Kresťanskí demokrati majú zase pocit, že jednotný systém celomestského parkovania ešte nie je pripravený. "Desať mestských častí s tým nesúhlasí, neexistuje jednotný vizuál, parkovné sa nám zdá pre občanov drahé. Myslíme si, že to treba dopracovať a spustiť na začiatku ďalšieho volebného obdobia," uviedla predsedníčka klubu KDH Jarmila Tvrdá. Aj v prípade, že by materiály primátor predložil ešte v tomto volebnom období, klub ich podľa jej slov tento rok nepodporí.

Oba kluby sa pri hlasovaní zdržali, proti sa ako jediný vyjadril Igor Bendík z klubu SaS-OKS. Odôvodňuje to nesúhlasným stanoviskom mestskej časti Karlova Ves, kde je poslancom.

"Očakávali sme, že sa parkovacia politika začne krokmi, ktoré sú logické, to znamená vybudovaním záchytných parkovísk. Zavedenie nového parkovania by pre Karlovu Ves malo za následok zmenšenie počtu parkovacích miest a nevidíme zmysel ani vo vybavovaní si ďalšej rezidentskej karty," reagoval. Pripomína tiež, že väčšina Karlovešťanov chodí do práce do iných mestských častí. "Ak by mali platiť za hodinové parkovanie jedno euro, za deň je to deväť eur, za mesiac 180 eur," podotkol.

Primátor si myslí, že sa urobilo maximum pre to, aby materiál bol priechodný a pre žiadnu mestskú časť nepredstavoval problémy. "Ak sa tá regulácia nezavedie, naďalej bude pretrvávať ten stav, ktorý máme dnes, že sa bude živelne parkovať všade," podotkol Ftáčnik. Znova však chce diskutovať so starostami i predsedami klubov a ak sa nájde podpora, na najbližšie zastupiteľstvo materiály opäť predloží. "Potom už to nevidím reálne, potom už to bude úloha pre budúce volebné obdobie," dodal.

Systém parkovacej politiky by mal v prvom rade uprednostniť Bratislavčanov pred vodičmi, ktorí do hlavného mesta len dochádzajú. Rezidenti by si mali zakúpiť parkovaciu kartu za 30 eur ročne, s ktorou by mohli odstaviť autá vo svojej mestskej časti, nerezidenti by parkovali za 2 eurá na hodinu. Z tejto sumu by Bratislavčania z iných mestských časti dostali polovičnú zľavu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu