Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Otrasný nález v Hurbanove: Sloboda zvierat objavila 14 týraných psov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Organizácia Sloboda zvierat dostala hlásenie o 14 psoch v zlých podmienkach v Hurbanove. Ide zrejme o ďalší prípad množiteľských praktík, informovala o tom Silvia Čaňová z organizácie. Prípad ohlásil nový majiteľ domu, ktorý ho prišiel po kúpe v dražbe skontrolovať.

"Na pôvodného majiteľa domu sme pre týranie zvierat podali trestné oznámenie," poznamenala. Nový majiteľ po príchode do domu zacítil zápach, pričom v priestoroch plných psích výkalov postupne našiel 14 psov rôznych plemien, išlo napríklad o naháča, boxera či čivavu.

Psy boli vo veľmi zlom stave, bolo vidieť, že bola dlhodobo a vážne zanedbávaná starostlivosť, boli tiež podvyživené. Na mieste pomáhala s ich odchytom aj polícia. Všetky zvieratá previezli do útulku Slobody zvierat na bratislavské Polianky a do regionálneho útulku v Piešťanoch, kde boli okamžite vyšetrené a bola im poskytnutá prvá pomoc a liečba v karanténe.

"V dome bol veľký zápach. Celý vnútorný priestor bol upravený na chov psov, pričom miestnosti boli skoro nezariadené, jednotlivé priechody medzi miestnosťami oddelené mrežami. Psy sa pohybovali po nábytku a jedli už len vlastné výkaly, ktorých bol plný dom," opísala situáciu inšpektorka Slobody zvierat Renáta Tornócziová.

Ako dodala, plemená psov a upravené priestory domu poukazujú na to, že takmer isto šlo o človeka, ktorý zvieratá rozmnožoval, aby ich následne predával. Slovenská legislatíva však nijako neupravuje povinnosti chovateľov spoločenských zvierat za účelom ich rozmnožovania a predaja. Povinnosť registrácie majú len chovy čistokrvných plemien s preukazom pôvodu. 

Zákon o veterinárnej starostlivosti z roku 2007 uvádza, že týraním je “obmedzenie výživy a napájania zvieraťa, čo poškodzuje jeho zdravotný stav“, rovnako majiteľovi zakazuje "opustiť zviera s úmyslom zbaviť sa ho“. "Pre útulky sú psy z množiarní obrovská zaťaž. Táto situácia je dlhodobo neudržateľná a pomôcť môže iba systémové riešenie zo strany štátu. Riešením je povinná registrácia všetkých chovov psov za účelom množenia, teda aj tých bez preukazu pôvodu, a riadna evidencia psov, aby mohol byť chov vystopovateľný," uviedla predsedníčka Slobody zvierat Pavlína Dugovičová.

Ako zároveň dodala, to sa dá dosiahnuť len povinným čipovaním zvierat. "Inak chovy nebude možné kontrolovať a psy budú naďalej týrané. Apelujeme na verejnosť, aby si lacné psíky z internetu nekupovala, je veľmi pravdepodobné, že pochádzajú z nehumánnych podmienok," dodala. 

Útulky sú podľa jej slov plné zvierat z chovných staníc. "Ide o zvieratá v dezolátnom stave, ktoré boli roky zneužívané za účelom zisku. Sučky rodia šteňatá ako na páse a keď prestanú byť pre chovateľa rentabilné, končia vyhodené v lese, v lepšom prípade v útulku," uzavrela s tým, že sa stáva, že množiteľ zruší chov a pred útulkom sa ocitne 40 psov v škatuliach vo veľmi zlom stave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu