Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výpoveď pre zdravotnú sestru v Žiari nad Hronom je definitívne neplatná

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Výpoveď zo zamestnania vo Všeobecnej nemocnici v Žiari nad Hronom, ktorú v roku 2012 dostala zdravotná sestra Mária Dulajová, je neplatná. Rozhodol o tom v odvolacom konaní Krajský súd v Banskej Bystrici, keď potvrdil rozsudok Okresného súdu v Žiari nad Hronom z apríla minulého roka.

Podľa neho nezisková organizácia (n. o.) Nemocnice a polikliniky, ktorá v tom čase hronskožiarsku nemocnicu spravovala, nedokázala, že skutočným dôvodom výpovede bola uvádzaná organizačná zmena.

„Krajský súd v Banskej Bystrici rozsudok okresného súdu ako vecne správny potvrdil a zaviazal odporcu k povinnosti zaplatiť navrhovateľke trovy odvolacieho konania. Odvolací súd sa stotožnil s názorom okresného súdu, že odporca nepreukázal, že by sa bola navrhovateľka stala v dôsledku jeho rozhodnutia o organizačnej zmene nadbytočná,“ uviedla hovorkyňa krajského súdu Nina Spurná.

Ako ďalej informovala, podľa krajského súdu okresný súd správne vyhodnotil, že organizačná zmena prijatá rozhodnutím zamestnávateľa navodzuje dojem účelovosti, keďže bola prijatá len na obdobie troch mesiacov, a to do skončenia výpovednej lehoty zdravotných sestier, ktoré odmietli podpísať dohodu o zmene pracovných podmienok. „Postup odporcu ako zamestnávateľa navrhovateľky aj odvolací súd posudzuje ako postup, ktorý nebol v súlade s dobrými mravmi,“ dodala Spurná.

Mária Dulajová spolu s kolegyňami Evou Kollárovou a Denisovu Wagnerovou ako jediné zo zhruba 150 zdravotných sestier Všeobecnej nemocnice Žiar nad Hronom koncom marca 2012 odmietli podpísať dodatok k pracovnej zmluve rozdeľujúci ich úväzok na 35 percent výkonu zdravotnej sestry a 65 percent výkonu administratívnej pracovníčky – manažérky dokumentácie pacienta.

Následne dostali k začiatku apríla ako jediné výpoveď z organizačných dôvodov, čo napadli na súde. Podľa nich bolo pravým dôvodom ich prepustenia práve odmietnutie dodatku, ktorým chcel zamestnávateľ obísť zákon o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier, a ostatné kolegyne podpísali dodatky pod hrozbou výpovede. V sporoch Kollárovej a Wagnerovej zatiaľ nerozhodol ani prvostupňový okresný súd, ich pojednávania pokračujú v stredu.

Riaditeľ Všeobecnej nemocnice Žiar nad Hronom Rastislav Kubáň sa k rozsudku krajského súdu odmietol vyjadriť s tým, že tak urobí, až keď im bude doručený. Po pojednávaní na okresnom súde vlani vo februári uviedol, že v rovnakej situácii ako v roku 2012 by postupoval „do poslednej bodky“ rovnako. „Mali sme len dve alternatívy. Druhou by bolo prepustenie 80 až 100 zdravotných sestier, zatvorenie troch oddelení a redukciu ďalších troch,“ uviedol Kubáň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu