Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na starostlivosť sestier v zariadeniach soc. služieb treba 50 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Návrh ministerstva zdravotníctva hradiť časť ošetrovateľských výkonov v zariadeniach sociálnych služieb a zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately zo zdravotného poistenia je podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA) diskriminujúci a zavádzajúci. Inštitút upozorňuje, že na jeho základe by sa mali ročne preplatiť výkony asi za dva milióny eur, pričom reálna potreba má byť vyše 50 miliónov.

IVRA poukazuje, že ak by sa hradili všetky ošetrovateľské výkony, spoluúčasť prijímateľov a ich rodín v prípade sociálnych služieb by sa znížila z 25 na 10 percent. "V roku 2012 bola priemerná spoluúčasť jedného prijímateľa v zariadení pre seniorov 248 eur mesačne, v domove sociálnych služieb pre dospelých s telesným postihnutím 271 eur mesačne a napríklad v domove sociálnych služieb pre deti s telesným postihnutím 242 eur mesačne," priblížil Martin Halás z IVRA.

Inštitút tvrdí, že ministerstvo chce obmedziť počet ošetrovateľských výkonov v zariadeniach sociálnych služieb v rámci ústavou garantovanej zdravotnej starostlivosti zo 44 úkonov na deväť úkonov. Nesúhlasí tiež s tým, že rezort vybral na preplácanie najfrekventovanejšie výkony. "Ministerstvo práce vypracovalo v apríli 2012 analýzu, ktorá naopak ukazuje, že MZ SR vybralo tie ošetrovateľské výkony, ktoré sú počtom relatívne najnižšie, ale život ohrozujúce," vysvetlil Halás.

Návrh je podľa ministerstva výsledkom kompromisu diskusie s odbornou verejnosťou. "Sme naozaj radi, že po rokoch neriešenia týchto problémov máme nastavené prvé pravidlá v uznávaní istých zdravotných výkonov v zariadeniach sociálnych služieb. Týchto deväť výkonov je výsledkom širokej verejnej diskusie, na ktorej sa okrem MZ SR a MPSVaR SR zúčastňovala aj celá odborná verejnosť, okrem iného aj zástupkyne Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, ktorá združuje aj sestry pracujúce v domovoch sociálnych služieb," povedala hovorkyňa rezortu Martina Lidinská.

Ministerstvo odmieta, že by svojim návrhom obmedzovalo ústavné práva pacientov. "Práve naopak, prvýkrát prinášame pre pacientov benefit v tom, že dané výkony budú môcť zdravotné poisťovne preplácať aj v takýchto zariadeniach," zdôraznila Lidinská. Na margo výberu výkonov poznamenala, že sa vybrali tie, ktoré spĺňajú legislatívne podmienky a ordinuje ich všeobecný lekár.

Uhrádzanie ošetrovateľských výkonov v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately zdravotnými poisťovňami navrhlo ministerstvo zdravotníctva v novele o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Návrh má byť výsledkom spolupráce s ministerstvom sociálnych vecí. Právna norma by mala v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od apríla 2014.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu