Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Británii schválili prevratnú legislatívu: Slovenských Rómov čakajú ťažké časy, na ulici?

Slovenských Rómov v Sheffielde príliš nemusia Zobraziť galériu (2)
Slovenských Rómov v Sheffielde príliš nemusia (Zdroj: youtube/bbc)

SHEFFIELD - Invázia Rómov z východnej Európy do Veľkej Británie nie je ničím novým. Miestni obyvatelia z nich príliš nadšení nie sú. Tí v meste Sheffield budú ešte menej po tom, ako vstúpi do platnosti nové nariadenie regulujúce počet ľudí žijúcich v jednom dome, ktorého spúšťačom boli práve prisťahovalci.

Briti z predmestia Sheffieldu na severe Anglicka v poslednej dobe zažívajú obrovský príliv slovenských Rómov, čo medzi nimi a miestnymi vyvoláva stále väčšie napätie. Slováci sa bránia, že sem prišli za vidinou lepšieho života. Miestni však ich prítomnosť vôbec neteší, pretože sa po ich príchode zvýšila kriminalita. Ďalším problémom je, že imigranti nezriedka využívajú tamojší benevolentný sociálny systém, aby navýšili rodinný rozpočet.

Veľký rozruch nedávno v meste spôsobila veľká rómska rodina, ktorá žije natlačená v jednom dome. Ich presný počet nie je známy, ale je ich údajne naozaj neštandardne veľa. Rómovia sa navyše na predmestí Page Hall, ktoré je známe svojou vysokou kriminalitou, združujú do gangov a robia neporiadok.

V Británii schválili prevratnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/bbc)

Po tejto skúsenosti si sheffieldská radnica povedala dosť a schválila nariadenie, ktorého úlohou bude regulovať počet ľudí v jednom dome. V predpise sa píše, že v dvojizbovom príbytku môžu bývať najviac štyria ľudia. Škrt cez rozpočet to ale spraví nielen slovenským Rómom, ale aj miestnym obyvateľom. Mestská inšpekcia sa totiž chystá skontrolovať viac ako päťsto domov, ktoré tejto regulácii nevyhovujú. Ak neprejdú kontrolou, ľudia budú vysťahovaní na ulicu.

Mesto týmto opatrením sleduje zmiernenie nepokojov a upokojenie celkovej atmosféry v Page Hall. Mnohí s ním ale nesúhlasia. "Nechápem, prečo riešia kriminalitu takýmto spôsobom. Moji rodičia vychovali štyri deti v dome s dvoma spálňami. A nijak nás to nepoznačilo. Sestra sa stala učiteľkou a jeden brat uznávaným lekárom," kritizoval rozhodnutie radnice tridsaťštyriročný Assam Asharaf.

Zástupcovia Sheffieldu ale trvajú na svojom. "Väčšina obyvateľov schválenú schému víta. Problémy, s ktorými sa každý deň potýkajú, už bolo treba riešiť. Dúfame, že nové nariadenie v tejto veci pomôže," uviedol člen radnice Harry Harpham pre sheffieldský denník The Star.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu