Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vysoké Tatry prilákali cez sviatky viac turistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD - Napriek nedostatku snehu počas vianočných a novoročných sviatkov sa Tatry na návštevnosť nemôžu sťažovať.

„Silvestrovské pobyty vyťažili kapacity na viac ako 90 percent. Lepšie toto obdobie hodnotia väčšie hotely s komplexnými službami, naopak, menšie penzióny a priváty, bohužiaľ, riešili aj storná,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Domáci návštevníci tvorili počas sviatkov 40 percent klientov ubytovacích zariadení. Medziročný nárast obsadenosti väčších hotelov počas sviatkov a Silvestra predstavoval viac ako 10 percent.

Nedostatok snehu a len niekoľko otvorených lyžiarskych svahov bolo podľa Maťašovskej skúškou trpezlivosti dovolenkárov a do istej miery aj kreativity Tatrancov, ktorých cestovný ruch živí. Záujem dovolenkárov sa totiž sústredil na prechádzky, nákupy, wellness a iný program. Hitom sa stal Tatranský ľadový dóm, kde návštevníci čakali v radoch, aby si ho mohli pozrieť.

„Tatry v ťažkom boji o klienta obstáli. Počas vianočných sviatkov bola obsadenosť našich hotelov veľmi dobrá, prevládali Slováci. Silvestrovské pobyty vyťažili naše kapacity v priemere na vyše 90 percent, pričom boli aj zariadenia, ktoré potvrdili až 98-percentnú obsadenosť,“ uviedol predseda predstavenstva Regiónu Vysoké Tatry Ján Mokoš. Aj podľa vybranej dane z ubytovania zaznamenali Tatry lepšie čísla. V meste Vysoké Tatry zaznamenali medziročný nárast o 26 percent a v obci Štrba a na Štrbskom Plese dokonca o 40 percent viac vybranej dane.

Počas Silvestra bolo v Tatrách počuť okrem slovenčiny najmä ukrajinčinu, ruštinu, poľštinu či češtinu. Nechýbali však ani Nemci, Litovčania, Lotyši, Maďari a Rumuni. Nepriaznivé snehové podmienky podľa Maťašovskej do istej miery potešili obchodníkov, keďže turisti viac nakupovali. Zabrať dostali aj animátori v hoteloch, ktorí deťom vypĺňali čas, ktorý nemohli stráviť na zjazdovkách.

Cestovný ruch vo Vysokých Tatrách teraz čaká niekoľko dní slabšej sezóny. Keďže meteorológovia avizujú v najbližších dňoch ochladenie, v Tatrách chcú využiť tento čas na úpravu zjazdoviek, keďže už 18. januára sa začínajú zimné prázdniny v Poľsku. Zimná sezóna v Tatrách by sa mala so začiatkom poľských prázdnin opäť naplno rozbehnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu