Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Turistov prišlo do Tatier cez sviatky dosť, aj keď si neužili lyžovačku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY – Vo Vysokých Tatrách v týchto dňoch vyvrcholilo dvojtýždňové obdobie vianočných, novoročných a trojkráľových sviatkov. S návštevnosťou sú Tatranci spokojní, hoci pravej zimnej atmosfére a lyžovačke nepraje počasie.

"Vysoké Tatry boli v tomto období naozaj plné, hotely boli takmer vypredané. Viac ako 50 % návštevníkov tvorili Slováci, zvyšok doplnili Česi, Poliaci, Ukrajinci a Rusi," uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Návštevníci, ktorí do Tatier zavítali, nemohli využívať celé lyžiarske strediská, keďže prevádzka bola spustená len na nižšie položených svahoch. Lyžovačku si podľa Maťašovskej užívali skôr rodiny s deťmi a začiatoční lyžiari, ktorí až tak nepotrebujú vyššie a strmšie zjazdovky.

"Veľká časť návštevníkov hľadala iné možnosti ako tráviť sviatky a dovolenku v Tatrách. Veľký záujem bol o popradský aquapark, ľudia navštevovali reštaurácie, využívali wellness centrá, chodili na prechádzky a asi najväčšou atrakciou tohto obdobia bol ľadový Tatranský dóm. Ľudia boli ochotní stáť aj niekoľko hodín v rade, aby sa dostali do vnútra, keďže tá kapacita bola obmedzená pre teplé počasie," doplnila Maťašovská.

Sviatočné obdobie sa Tatranci snažili doplniť kultúrnymi podujatiami a koncertmi v rámci festivalu Tatranské Vianoce. Najväčší úspech malo Tatranské perníkovo, kde sa podarilo vyzbierať viac ako 2500 perníkov, ale tiež koncerty American Divas a Fragile a hudobné vystúpenia v ľadovom chráme.

Pre nedostatok snehu si turisti nemohli užiť pravú tatranskú zimnú lyžovačku, neodrazilo sa to však na zvýšenom počte stornovaných pobytov. "Hotely sa poisťujú tým, že 100-% zálohy si vyberajú vopred, a tak tých ľudí, ktorí zrušili pobyt, bolo naozaj veľmi málo, pretože, keďže si to už zaplatili, povedali si, že prídu a aj keď nebudú lyžovať, strávia dovolenku inak," zdôraznila Maťašovská s tým, že aj do budúcnosti sa budú podnikatelia a samosprávy vo Vysokých Tatrách snažiť doplniť program pre turistov tak, aby do hôr zavítali, aj keď v nich nie je dostatok snehu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu