Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polnočný ohňostroj v Bratislave: Pokazí ho hmla?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zážitok z polnočného ohňostroja by v hlavnom meste nemala tento rok pokaziť hmla. Predpokladá to meteorológ Norbert Polčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Hmla zasiahla do osláv Nového roku v Bratislave v roku 2011, ale napríklad aj v roku 2007 a 2006. Na Silvestra v roku 2010 sa držala nad mestom od rána, v noci sa však na potešenie Bratislavčanov rozplynula. „Z aktuálnej situácie vyplýva, že klasická hustá hmla by dnes v noci v Bratislave nemala byť,“ predpovedá Polčák.

Nemožno však očakávať ani hviezdnu oblohu. K večeru má v Bratislave začať pribúdať oblačnosť, tá by sa však podľa Polčáka mala držať vyššie. Výhľad na ohňostroj môže skomplikovať jedine slabé sneženie, ktoré meteorológovia na dnešnú noc v hlavnom meste predpovedajú.

Sneh by mohol v uliciach začať poletovať okolo polnoci, ak sneženie na krajnom juhozápade zasiahne aj Bratislavu. „Je reálna šanca, že sa tak stane,“ zhodnotil situáciu Polčák. Napadnúť podľa neho môže do rána zhruba jeden centimeter.

„Myslím, že to bude taká celkom sympatická silvestrovská noc, aká by mala byť,“ predpokladá odborník SHMÚ. Mrazy by sa mali zmierniť na teplotu okolo mínus 7 stupňov Celzia. Vietor SHMÚ sa neočakáva.

V Bratislave je najviac snehu na Slovensku v rámci nižších polôh

Obyvatelia hlavného mesta sa môžu tešiť počas dnešného Silvestra z prírodného snehu viac než inde na Slovensku. V Bratislave je ho totiž najviac spomedzi nižších polôh v celej krajine. Na základe aktuálnych údajov z dnešného rána to skonštatoval meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Norbert Polčák.

Na Kolibe v Bratislave, kde SHMÚ sídli, dnes namerali výšku snehovej pokrývky 13 centimetrov. V Čadci na Kysuciach na severe Slovenska je len 10 centimetrov snehu. Plaveč na východnom Slovensku má 9 centimetrov. „Na západnom Slovensku máme šťastie a Bratislavčania si budú môcť vychutnať po rokoch pravý zimný Silvester,“ zhodnotil Polčák. Situácia je podľa neho nezvyčajná.

Snehovú pokrývku môžu obyvateľom hlavného mesta závidieť aj mnohé vyššie položené slovenské lokality, kde býva snehu spravidla viac. V najchladnejšom mieste na Slovensku – Oravskej Lesnej, v nadmorskej výške 780 metrov mali dnes ráno 14 centimetrov, čo je porovnateľné s Bratislavou.
V Poprade je momentálne nesúvislá snehová pokrývka a na Štrbskom Plese vo výške nad 1300 metrov nad morom je 15 centimetrov snehu, priblížil Polčák. Je to dôsledkom toho, že severné časti územia Slovenska nezasiahlo sneženie, ktoré prišlo po Vianociach.

V Bratislave nie je pritom snehová pokrývka rovnomerná. Priamo v meste je ho menej. V Mlynskej doline dnes ráno SHMÚ zaznamenal 7 cm a na letisku v Ivánke 3 cm. O niečo viac snehu ako v Bratislave na Kolibe je severnejšie v Malých Karpatoch. Modra Piesok hlásila 14 cm. V Piešťanoch a Nitre SHMÚ nameral 3 cm, v Hurbanove 2 cm, v Dudinciach 6 cm, v Žiline 3 cm a v Sliači 2 cm. Lučenec dnes ráno hlásil výšku snehovej pokrývky len 1 centimeter.

Rača privíta nový rok s čašou miestneho vína, ohňostroj mať nebude

Bratislavská mestská časť Rača si už tradične prichystala pre svojich obyvateľov silvestrovskú oslavu. Hoci sa aj tento rok zaobíde bez ohňostroja, chýbať na nej nebude kapustnica, varené víno či dobrá hudba.

"My pred ohňostrojom uprednostňujeme radšej pohár dobrého račianskeho vína," povedala hovorkyňa Rače Eva Miklánková. Silvestrovská slávnosť v Rači začne dnes pred tunajším Nemeckým kultúrnym domom o 22.30 h a potrvá do štvrtka (1. 1.) 1.30 h. Zúčastní sa jej aj račiansky starosta Peter Pilinský. Ten sa chce poďakovať obyvateľom za všetko, čím pozitívne prispeli k zlepšeniu života v Rači. "Do nového roka všetkým praje v prvom rade pevné zdravie, pretože bez neho je všetko ostatné zbytočné. Bol by rád, ak by Rača zostala príjemnou a peknou mestskou časťou pre rodinný, ale aj spoločenský život," dodala Miklánková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu