Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podozrenia SIS: Na eurofondoch zarábala aj mafia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovenská informačná služba vlani v oblasti deštrukčných siekt a náboženských spoločenstiev monitorovala aktivity subjektov, ktoré pri šírení svojej ideológie a snahách o získanie vplyvu v štátnej a súkromnej sfére, ako aj v prostredí samospráv používali neštandardné a netransparentné metódy.

Tie boli často spojené s vlastným obohacovaním a negatívne ovplyvňovali psychické a fyzické zdravie svojich stúpencov, ako aj ich sociálnu situáciu. Aj tieto informácie obsahuje odtajnená časť správy o činnosti SIS v roku 2012, ktorú dnes parlament zobral na vedomie.

SIS bola aktívna aj v sledovaní oblasti korupcie a klientelizmu. Napríklad odstúpila informácie o podozrení z manipulácie verejného obstarávania v štátnej energetickej spoločnosti v prospech spriaznených firiem, na čom mali profitovať zástupcovia podniku.

Tajná služba zaznamenala netransparentné zadávania stavebných zákaziek na úrovni regionálnej samosprávy vopred vybraným spoločnostiam, za ktoré mali byť poskytnuté úplatky. V oblasti manipulovania obstarávania tovarov a služieb v štátnej správe získala poznatky a príjemcov jej poznatkov informovala o podozreniach z netransparentných aktivít pri udeľovaní zákaziek na dodávky výpočtovej techniky a informačných technológií.

V súvislosti s poskytovaním peňazí z eurofondov informovala o podozrení z korupcie pri schvaľovaní žiadostí o nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ súkromným spoločnostiam. „Boli zistené aj prípady podozrení z neoprávneného čerpania dotácií na investičné projekty v oblasti poľnohospodárstva,“ píše sa v správe. SIS informovala o podnikateľoch, ktorí získali z eurofondov dotácie na vysoko nadhodnotené projekty, ktorých schválenie mala sprevádzať korupcia. V hodnotenom období služba získala poznatky o neoprávnenom vyplácaní sociálnych dávok a dôchodkov, ktoré mali byť priznané na základe korupčných praktík.

„Podozrenia z korupčných aktivít boli zistené aj v súvislosti s daňovými a colnými podvodmi, na ktorých mali participovať viacerí pracovníci daňovej a colnej správy“.

Podozrenia na poškodzovanie hospodárskych záujmov štátu tajná služba zaznamenala najmä v energetických a teplárenských spoločnostiach. „Lobistické a korupčné tlaky záujmových skupín prepojených na vrcholový manažment spoločností s majetkovou účasťou štátu mali vyústiť do manipulácie procesov verejného obstarávania,“ píše sa v správe. V niektorých prípadoch zaznamenali indície, že z uvedených dôvodov mali byť verejné súťaže úmyselne obchádzané.

SIS poukázala na podozrenia z tunelovania prostriedkov získaných z eurofondov, napríklad prostredníctvom fondu manažujúceho financovanie podnikateľského sektora zo štrukturálnych fondov EÚ. Dialo sa to cez nadhodnotené platby alebo platby za nerealizované práce a služby, či zneužitie dotácií z eurofondov na iné ako deklarované ciele. „Pozornosť bola venovaná aj podozreniam, že malo dochádzať k čerpaniu eurofondov spoločnosťami, ktoré sú prepojené na skupiny organizovaného zločinu,“ napísali v správe.

SIS informovala aj o podozreniach z ovplyvňovania súdnych konaní, išlo o neoprávnené majetkové a finančné nároky voči štátu. Získala aj poznatky o podozreniach z nezákonných prevodov pozemkov zo štátneho do súkromného vlastníctva. SIS upozornila na podozrenia z nezákonného vyňatia pôdy z poľnohospodárskeho pôdneho fondu a jej následného preklasifikovania na oveľa drahšie stavebné pozemky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu