Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Reakcia na "útok" na Slovákov v USA: Toto je otvorený list veľvyslanca moderátorovi!

Slovenský prezident je krava Zobraziť galériu (2)
Slovenský prezident je krava (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Minulý týždeň sa mnohí Slováci pohoršovali nad kritickými, priam až urážajúcimi slovami, jedného amerického moderátora na našu adresu. Slovenské veľvyslanectvo v USA neváhalo a napísalo mu otvorený list, v ktorom jasne vyjadruje svoju nevôľu k podobným prejavom.

Už dávno sa na Slovensku nestrhla taká polemika, ako práve okolo nevhodného žartovania Jona Stewarta. Ten vo svojej relácii rozoberal neúspech, ktorí zaznamenali americkí študenti v testovaní matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti. Presnejšie, reagoval na prehnané rozhorčenie jednej novinárky nad tým, že Američania sa v rebríčku umiestnili až za nejakým "bezvýznamným" Slovenskom.

Stewart sa nad nezmyselnosťou spomínanej reportáže zamýšľal spôsobom sebe vlastným. Iróniou, a to poriadne tvrdou, pričom nevynechal ani rodnú krajinu. Pozastavoval sa nad tým, ako si mohli tie úžasné Spojené štáty, ktoré majú najhviezdnatejšiu a najpruhovejšiu zástavu, dovoliť dopadnúť horšie ako nejaký malý štát v strede Európy. Nezmyselnosť americkej nadradenosti nad zvyškom sveta zdôraznil korenistými urážkami na adresu Slovenska. "Táto krajina je teraz štandard, ku ktorému sa prirovnávame. To sme ale dopadli. Títo pos*atí ľudia jedia vlastné zvratky. Som si istý, že ich prezident je krava," zaznelo v relácii.

Poriadne ostré slová odvtedy nedajú spávať mnohým národniarom či tým s nie veľkou znalosťou angličtiny, ktorí nepochopili, že išlo vlastne o srandu a zosmiešnenie USA. Domnelé urážky, miestami možno naozaj prekračujúce únosnú mieru, nedokázali prehltnúť ani na slovenskej ambasáde vo Washingtone. Veľvyslanec Peter Kmec sa preto rozhodol napísať Stewartovi list. O jeho vhodnosti si už utvorte názor sami.

Reakcia na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Preklad:

Vážený pán Stewart, 10. decembra som sledoval Vašu šou, v ktorej ste komentovali výsledok testovania amerických žiakov v štúdii PISA. Vaša snaha, aby o tomto probléme začala diskutovať aj verejnosť, by mala byť samozrejme vítaná. Spôsob, akým to však robíte, ma prinútila napísať tento list. Politická satira je veľmi dôležitým nástrojom demokracie, ale mala by zahŕňať aj urážanie a zosmiešňovanie iných národov? Súdiac podľa reakcií mnohých Slovákov na sociálnych sieťach ste akurát tak prispeli k nárastu antiamerikanizmu v našej krajine. Ako dôsledok Vašich rečí budem musieť teraz venovať enormné množstvo času vysvetľovaním, že Američania majú stále dobrý zmysel pre humor. Tým pádom mi ostane menej času na prezentáciu Slovenska sťaby najväčšieho výrobcu a vývozcu automobilov na jedného obyvateľa na svete (ako vidíte, žiadne prdy, keďže sa ťažšie vyvážajú než Porsche Cayennes a AudiQ7).

P.S.: Reforma vzdelávania predstavuje jednu z najväčších výziev západného sveta (vrátane Slovenska). Je naším spoločným cieľom, aby boli tak americké ako aj slovenské deti konkurencieschopné na globálnych trhoch. V tomto procese zohrávajú svoju rolu aj komerčné médiá.

Peter Kmec

Veľvyslanec Slovenska v USA

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu