Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozsiahly výrub stromov na Kolibe už rieši prokuratúra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výrub stromov na bratislavskej Kolibe má preskúmať Krajská prokuratúra v Bratislave. Za rozsiahly výrub lesa z októbra a zo začiatku tohto mesiaca môže vinníkom hroziť aj väzenie. Podľa bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, do ktorej katastra lokalita spadá, bol výrub protiprávny a nebolo k nemu vydané žiadne povolenie.

"Generálna prokuratúra (GP) SR na základe získaných informácií vydala 13. decembra pokyn a uložila Krajskej prokuratúre v Bratislave preskúmať postup vo veci výrubu lesného porastu v lokalite Koliby, a to z hľadiska trestnoprávneho, ako aj z hľadiska netrestného," informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Podotkla, že trestný odbor Generálnej prokuratúry bude vo veci vykonávať dohľadovú právomoc a GP nariadila krajskej prokuratúre správovú povinnosť. "Vo veci aktuálne konajú príslušní policajti, ktorých úlohou je v súlade so zákonom vykonať opatrenia v súvislosti s ďalším výrubom lesného porastu," dodala.

Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý tvrdí, že samospráva má dôvodné podozrenie zo spáchania priestupku alebo iného správneho deliktu vo veci nepovoleného výrubu stromov. Pracovníci novomestského miestneho úradu boli podľa jeho slov minulý týždeň na základe podnetu od občanov na mieste výrubu a vyzvali pilčíkov na okamžité zastavenie výrubu.

S pilčíkmi prišli na Kolibu aj právnici zastupujúci vlastníkov pozemku, ktorí argumentovali rozhodnutím Obvodného lesného úradu o odlesnení pozemku. Novomestský miestny úrad pritom toto rozhodnutie jednoznačne nepovažuje za dostatočné na výrub. Vo veci vyňatia pôdy z lesného fondu je totiž potrebné kladné rozhodnutie obce. "My sme žiadne takéto rozhodnutie nedali," zdôraznil Kusý.

Úrad v Novom Meste zároveň argumentuje, že nie je možné, aby Obvodný lesný úrad vyňal pôdu z lesného fondu a zároveň aj nariadil jej odlesnenie. "Vlastník mal v tomto prípade požiadať obec o výrubové konanie, čo neurobil," dodal starosta.

V máji tohto roka dostal novomestský miestny úrad od vlastníkov pozemkov žiadosť o územnoplánovaciu informáciu o možnostiach výstavby v danej lokalite. "Naša odpoveď bola jednoznačná – nič sa tu stavať nesmie, je to les," zdôraznil Kusý. Územný plán hlavného mesta naďalej dané parcely definuje ako lesné pozemky, teda akákoľvek výstavba je tam neprípustná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu