Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Róbert Bezák prehovoril o tom, ako vyzerá nebo a peklo: Kde skončia neveriaci?!

(Zdroj: .týžden)

BRATISLAVA - Kniha rozhovorov Štefana Hríba s odvolaným trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom prináša pozoruhodný pohľad na vzťah človeka a Boha. Snaží sa nájsť odpovede na otázky, ktoré možno ťažia väčšinu z nás, či už v Krista veríme, alebo nie, ale nevedeli sme, komu ich máme položiť. Práve z tejto publikácie sa však môžeme dozvedieť aj to, ako vyzerá peklo a nebo z pohľadu katolíckeho kňaza.

"Tam bude plač a škrípanie zubami, hovorí o pekle Kristus, takže by sme to mali zobrať vážne," hovorí Róbert Bezák v knihe Medzi nebom a peklom o tom, aký je Boh a ako to bude podľa neho vyzerať v pekle. Zároveň však dodáva, že nebo aj peklo sú možno len zrkadlovým obrazom toho, čo sme žili tu na svete. "Ten, kto vedel mať rád a bol citlivý, sa ako keby rozšíri do nekonečna, A to, čo mu aj chýba, lebo tu na zemi nik dokonale nemiluje, to sa doplní zhora. Ale doplní sa aj to zlé, žiaľbohu. Teda ten, kto nenávidel a kto ubližoval, pocíti to."

Za deliacu čiaru medzi dobrým a zlým pritom Bezák považuje ľútosť. "Lebo peklo je podľa mňa miesto bez ľútosti. Tam človek nad sebou neváha. (...) uviedol s tým, že sa treba naučiť najmä to, aby sme vedeli v živote ľutovať, a to platí aj pre neveriacich. Niekedy totiž stačí aj obyčajná minispoveď, ako v prípade lotra na kríži, ktorý v poslednej chvíli svoje skutky oľutoval a Kristus mu prisľúbil, že ešte v ten deň budú spolu v raji.

"Ľútosť, nespokojnosť s vlastným životom. Skoro by som povedal, že cesta do neba je v tomto zmysle veľmi jednoduchá. (...) Aj v osobnom prežívaní. Ak sme niekomu ublížili, povieme: Vieš čo, nehnevaj sa, prepáč? Toto naozaj nie je jednoduché. Nestretávam sa s tým často, aby ľudia prosili o odpustenie. Naopak," priblížil svoje skúsenosti.

Bezák ďalej tvrdí, že peklo je vlastne absolútny egoizmus. "Počul som taký príbeh, že nebo a peklo je rovnaký priestor. Pútnik sa pozerá a hovorí Pánu Bohu: Ako to je možné? Vidím nebo, fantastické prostredie, pokrmy, ľudí. A peklo, tiež fantastický priestor, pokrmy, ľudia. Ako je to možné? A Boh mu odpovedá: Všimol si si, ako sa v nebi a v pekle ľudia k sebe správajú? Všimol si si, že na jedenie sú všade také dlhé paličky, ktorými nemôžeš kŕmiť seba, ale len susedov oproti za stolom? V nebi to radi robia, ale v pekle sa každý zúfalo snaží nakŕmiť len seba, a sú večne nahnevaní, že im to nejde. Nadávajú a hrešia. Takže nebo a peklo je skôr prístup k sebe a k tým druhým, než oheň a síra," uviedol Bezák príklad a dodal, že opísať nebo aj peklo je veľmi ťažké, pretože to presahuje naše možnosti.

Zavrhuje však predstavu prevzatú z kostola, že v nebi hrá organ, ľudia spievajú a babky si mädlia ruženčeky. "Ja by som zo skúsenosti s Bohom skôr povedal, že nebo bude pokoj a radosť, kde chce každý zotrvať, lebo to, čo sa tam práve "žije", je naplnením všetkých našich možností. Ja by som skôr povedal, že nuda je znakom pekla. Lebo človek si sám nevystačí, no v pekle je navždy sám so svojím ja," prezradil v knihe Medzi nebom a peklom Bezák, podľa ktorého nesplynieme v nebi do žiadnej energie, ale zostaneme stále osobami a individualitami.

"Áno, bude sa vedieť, kto je kto. Istotne nebudeme nejakí spriemerovaní. Keď niekto raz zomrie deväťdesiatročný, tak tam asi nebude deväťdesiatročný, ale nejakým spôsobom bude vyžarovať, že áno, toto som ja. Konkrétny ja, nie nejaké "to"." 

Knihu Medzi nebom a peklom nájdete aj v internetovom kníhkupectve iPark.sk so zľavou 20%.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu