Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rekordné Košice sa možno "zmenšia": Niektorým mestským častiam hrozí zánik!

Primátor Košíc Richard Raši
Primátor Košíc Richard Raši (Zdroj: Miro Vacula, )

KOŠICE - V Košiciach začali uvažovať o znížení počtu mestských častí. Žiaľ, ani jeden zo starostov MČ sa nechce vzdať svojej teplej stoličky a každý rušenie svojho rajónu odmieta a argumentuje rôznymi dôvodmi. Preto do diskusie o zrušení mestských častí chce mesto zapojiť aj občanov.

Faktom totiž je, že s počtom 22 mestských častí sú Košice suverénne najväčším mestom na Slovensku, i keď majú len necelých 250 tisíc obyvateľov. Hlavné mesto Bratislava s vyše 400 tisíc obyvateľmi má len 17 mestských častí. Dokonca skoro 2-miliónové metropoly ako Viedeň a Budapešť majú 23 mestských časti.

Primátor Richard Raši sa v uplynulých mesiacoch stretával so starostami jednotlivých košických mestských častí, poslancami mestského zastupiteľstva či občanmi. Predmetom ich rokovaní bolo prerozdelenie počtu mestských častí z dôvodu úspory nákladov a optimalizácie činností. Aj napriek množstvu návrhov, ktoré z diskusií vzišli, sa doposiaľ nepodarilo dosiahnuť konsenzus. Naopak, niektorí starostovia prišli s návrhom posilnenia kompetencií mestským častiam, čím by akúkoľvek zmenu v počte mestských častí na dlhý čas zablokovali.

Pred decembrovým rokovaním mestského zastupiteľstva, ktoré je posledné, na ktorom musí byť prijaté rozhodnutie, ak majú byť zmeny účinné od ďalšieho volebného obdobia, chce primátor poznať aj názor samotných Košičanov.

„Zaujíma nás, čo si o tom myslia Košičania. Majú čo povedať k tomu, ako by mali byť mestské časti usporiadané, preto im chceme dať priestor, aby mohli vyjadriť svoj názor,“ uviedol primátor Košíc Richard Raši. Verejná diskusia sa uskutoční 2. decembra na Magistráte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu