Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Informácie o tom, čo majú ovládať murári či kaderníčky, budú na jednom mieste

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Už začiatkom roka 2015 by mali byť na jednom mieste informácie o tom, čo musia ľudia ovládať v jednotlivých povolaniach a kde si tieto zručnosti overiť.

Portál by mal slúžiť napríklad ľuďom, ktorí sa v pracovnom živote venujú inej činnosti, akú vyštudovali. Má sa vytvoriť v rámci národného projektu s názvom Tvorba Národnej sústavy kvalifikácii v hodnote približne 25 miliónov eur. Financovaný je prevažne z eurofondov.

Ak sa napríklad niekto vyučí za murára, no 15 rokov pracuje v autoservise, keď servis skrachuje a on sa bude uchádzať o ďalšie zamestnanie, firma mu nemusí prácu poskytnúť, keďže nemá o svojich schopnostiach doklad. V tomto príde by mal mať možnosť zájsť na nový portál, kde si nájde svoju kvalifikáciu a to, čo v rámci nej musí ovládať. Zároveň by na tomto mieste mal získať informáciu, kde si môže ísť svoje zručnosti overiť. Po overení by mal dostať doklad, ktorý potvrdí jeho kvalifikáciu.

"Európske krajiny často hovoria, prepáčte, Slovensko nie je dôveryhodná krajina, lebo nemáte nastavený systém, aby sme vedeli posúdiť, či kvalifikácia u vás je kompatibilná s kvalifikáciou u nás. Aj na to slúži Národná sústava kvalifikácií," objasnila manažérka projektu Alexandra Junášková zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, ktorý projekt zastrešuje.

Projekt odštartoval v marci tohto roka a má prebiehať do konca októbra 2015. Kritici projektu vyčítali, že Slovensko mohlo prevziať katalóg kvalifikácií od susedného Česka a vynaložiť oveľa menej prostriedkov. "Katalóg kvalifikácií ako zoznam nejakých slov prevziať môžeme. Národná sústava kvalifikácií však nie je zoznam písmeniek. To je obrovský systém, ktorý musí povedať, kto bude preskúšavať, obsahuje zmeny v legislatíve, atď. Katalóg je možné prevziať, ale systém nie," vyhlásila Junášková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu