Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hádky u Matovičovcov: Oslovili sme všetkých poslancov, pozrite si ich reakcie!

Igor Matovič a odídená poslankyňa Mária Ritomská si vymieňajú Zobraziť galériu (13)
Igor Matovič a odídená poslankyňa Mária Ritomská si vymieňajú "komplimenty". (Zdroj: SITA, Topky.sk)

BRATISLAVA - Bývalá poslankyňa Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Mária Ritomská šokovala verejnosť. V exkluzívnom rozhovore pre topky.sk tvrdí, že v klube matovičovcov vládnu intrigy, podlizovanie, hádky a dokonca vraj aj vydieranie. Obvinila čelných predstaviteľov OĽaNO, že žiadajú od poslancov peniaze, ktoré dostávajú na svojich asistentov. Igor Matovič nám tvrdil, že je to nezmysel. Oslovili sme všetkých poslancov s jednoduchými otázkami, aby si čitateľ sám vytvoril obraz. Jediný, kto nereagoval, bol Štefan Kuffa, lebo je údajne v Nemecku.

  1. Čo viete o vydieraní v klube? Sľúbili ste niekomu niečo, alebo je niekto z poslancov vydierateľný?
  2. Aká vládne atmosféra na klube?
  3. Hádajú sa stále na klube Matovič s Viskupičom?
  4. Odovzdávate peniaze na asistentov do spoločného rozpočtu?

Mikuláš Huba

Mikuláš Huba
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

V tejto chvíli nemám ani najmenšiu chuť polemizovať s pani Ritomskou, ktorá na kluby OĽaNO takmer vôbec nechodila. A teda ani nemôže "z prvej ruky" vedieť, čo sa na nich odohrávalo a odohráva. Jej odpovede v rozhovore sú čistá "orwellovčina". Ako celoživotný nestraník neviem zodpovedne povedať, ako fungujú iné poslanecké kluby. Môžem však povedať, že môj hlavný dôvod účasti na poslaneckých kluboch je najmä ten, aby som sa dozvedel čo najviac  o pripravovaných a predložených návrhoch zákonov a vedel o nich následne čo najkvalifikovanejšie hlasovať, prípadne diskutovať v rozprave. Kluby prispievajú aj k lepšej "deľbe práce" medzi nami a eliminácii prípadných duplicít. Oceňujem aj úprimnosť väčšiny členov/členiek klubu, ktorá však logicky so sebou prináša aj občasnú ostrejšiu výmenu názorov. Čo je aj daň za našu rôznorodosť, s vedomím ktorej sme však do toho celého išli. O vydieraní neviem. Osobne by som sa určite nedal vydierať a neviem si ani celkom dobre predstaviť, kto a ako by ma v rámci klubu mohol vydierať.

Erika Jurinová

Erika Jurinová
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

1. Sľúbila som občanom, že budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života a že svoje povinnosti budem plniť v záujme našich občanov.  Ak pani Ritomská niečo hovorí, mala by sa vyjadriť konkrétne. S kolegami sme si okrem toho sľúbili otvorenosť, možnosť nielen mať, ale aj prejaviť vlastný názor. Vydieraná nie som. A ani to nie sú moje „metódy práce“.
2. Je úsmevné čítať vyjadrenia o fungovaní klubu od človeka, ktorý sa stretnutí klubu prakticky nezúčastňuje. Na klube riešime množstvo problémov a je prirodzené, že rozdielne názory pri ich riešení môžu vyvolať aj silnejšie reakcie. Osobne si však myslím, že ak by tam vládla atmosféra podozrievania, pochlebovania a podlizovania, ako ju opisuje, kluby by trvali veľmi krátko a žiadne diskusie by neexistovali. Na kluboch preberáme informácie o prerokovávaných zákonoch. Ak o takéto nemala pani Ritomská záujem, musím iba konštatovať, že potom by bývalo lepšie, aby sa venovala iba práci v občianskom združení, čo ju skutočne napĺňa a vyťažuje. Takmer všetci sa stretáme s tým, že riešime aktívne konkrétne prípady občanov  v súlade s poslaneckými povinnosťami.
3. Nie. Výmeny názorov vedú v každom kolektíve k riešeniu problémov. Keďže sme na klube všetci silné osobnosti, problémy ktoré pri činnosti riešime predpokladajú, že sa všetci aktívne do riešenia zapájame.
4. Už dlhší čas mám zazmluvnených piatich asistentov, ktorí pre mňa pracujú na rôznych témach.  Asistentské peniaze sa nedajú nikam posielať. Asistent má zmluvu priamo s Národnou radou SR.

Martin Fecko

Martin Fecko a Štefan
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

1. Nikomu som nič nesľúbil a neviem o žiadnom vydieraní .
2. V žiadnom prípade na klube nevládne taká atmosféra, ako ju popisuje. Podľa mňa vládne pracovná atmosféra a verím že aj tvorivá (viď naše predkladané legislatívne návrhy v NR SR a ďalšie aktivity).
3. Že sa stále hádajú? Myslím si, že je priveľmi silné a pritiahnuté za vlasy. Atmosféra je tvorivá a niekedy sa názory musia možno povedať aj so zdvihnutým hlasom. Ale nevidím v tom žiadnu anomáliu oproti iným klubom a komunikáciám na nich.
4. Nie, neodovzdávam žiadne peniaze do spoločného rozpočtu. Každý poslanec má svojich asistentov, ktorí boli vyberaní na základe odbornosti, ľudskosti a ochoty navzájom  spolupracovať a pomáhať iným ľuďom. Konkrétne ja mám 3 asistentov a myslím, že sa dopĺňajú navzájom v prospech ako mojej poslaneckej kancelárie, tak aj v prospech nášho hnutia. 

Igor Hraško

Hádky u Matovičovcov: Oslovili
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

1. Nikdy mi ani len nebolo naznačené, že by mi bol niekto niečo ponúkol. Nakoľko som sa vždy zdržiaval konania, ktoré by mohlo viesť k môjmu vydieraniu, ani by som to neprijal. Nemyslím si, že by niekto z nášho klubu mal niečo ponúknuté, keďže o všetkom sa rozhoduje konsenzuálne v rámci celého klubu.
2. Atmosféra je konštruktívna, ktorá vedie k riešeniam situácie pre občanov Slovenska, na základe čoho sú následne predkladané zmeny zákonov do NR SR jednotlivými poslancami, či skupinami poslancov.
3. Ja som zaregistroval, že pred rokom mal pán Hlina, kým bol ešte členom klubu, iný názor na fungovanie Hnutia s nezávislými poslancami. Ako pán Hlina pred rokom odišiel z nášho klubu, nezaregistroval som žiadne nezhody medzi pánom Matovičom a Viskupičom.
4. Peniaze na asistentov sú určené pre asistentov na základe podpísanej a zverejnenej zmluvy. Neviem, prečo by ich mal niekto niekam odovzdávať.

Richard Vašečka

Richard Vašečka
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

1. Do parlamentu som na kandidátke OľaNO kandidoval ako nezávislý poslanec. Moja nezávislosť bola vždy zachovaná, nikto ma do ničoho nikdy nenútil, ani ma nikto nikdy nevydieral.
2. Ako člen klubu OľaNO sa jeho zasadnutia vždy zúčastňujem a o žiadnej "atmosfére podozrievania, pochlebovania a podlizovania" nič neviem. Pani Ritomská klub OĽaNO systematicky ignorovala, preto mi príde prinajmenšom zvláštne, že sa o niečom takom vyjadruje.
3. Nevyjadril sa.
4. Aktuálne využívam služby štyroch asistentov, s ktorými mám podpísanú zmluvu. Peniaze na asistentov do spoločného rozpočtu neodvádzam.

Peter Pollák

Peter Pollák a Igor
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

1. Odmietam sa zapojiť do kampane pani Ritomskej, ktorá sa chce zviditeľniť obviňovaním mojich kolegov  reagovaním na podobné vyhlásenia.
2. Nič z toho nie je pravda. Tak ako kolegovia pri niektorých zákonoch  hlasujú odlišne aj na klube dochádza k diskusií a k výmene názorov medzi poslancami v normálnej pracovnej atmosfére.
3. Nie je to pravda. V klube prebieha konštruktívna diskusia a výmena názorov medzi poslancami k preberaným návrhom zákonov.
4. Využívam služby troch asistentov ktorých som si vybral sám a zmluva s nimi je zverejnená na stránke Národnej rady SR.

Miroslav Kadúc

Miroslav Kadúc
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

1. Nie.
2. Nemám vedomosť o tom, že by na našom klube panovala atmosféra, o ktorej píšete vo svojej otázke. Otázka atmosféry na klube veľmi úzko súvisí s interným fungovaním klubu, kde sa okrem iného vyskytuje aj komunikácia, ktorá je súkromného charakteru. A ako taká by preto podľa môjho názoru mala zostať neverejná. Opakujem však, že o tom, čo píšete, ja vedomosť nemám.
3. Toto je opäť interná záležitosť fungovania klubu, ktorú by som nerád komentoval. Často krát je pracovné nasadenie vysoké. Čomu však nerozumiem je, odkiaľ má pani Mária Ritomská takéto informácie, keďže na zasadnutí klubu som ju videl len sporadicky, ak vôbec.
4. Nie.

Branislav Škripek 

Branislav Škripek
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

1. Netuším o čom p. kolegyňa Ritomská vravela. Koho myslela slovami „silní“ zakorenení parlamentní štamgasti“. Ak štyroch Obyčajných ľudí – p.Matoviča, p. Fecka,p. Jurinovú a p. Viskupiča, potom musím povedať, že to sú od začiatku fajn ľudia, ktorí sa snažili byť od začiatku nápomocní. Toto označenie mi nesedí. Aký obchod by mohli ponúkať, to netuším rovnako. Bolo by to padnuté na hlavu. Okamžite by som to zverejnil a odišiel od nich. Vlastné svedomie čisté pred Bohom a ľuďmi je mi viac ako obchod ľuďmi. Nie som na predaj.  
2. Pardon. Ja sa cítim ako samostatný a dôstojný človek. Veci aké p. Ritomská uviedla nemám rád, nerobím ich a netolerujem. Atmosféra na kluboch býva: veľmi pracovná, veľakrát srdečná, často krát  je to dlhé a únavné, pretože veľmi dlho diskutujeme o veľa veciach. Vždy sme prebrali všetky zákony, čo budú na schôdzi a niekedy sa aj prieme o názory a riešime to. Čo je aj NEVYHNUTNÁ daň za túto formu politickej práce – byť sám sebou a nemať veci nadiktované. Naše kluby si vážim, aj keď je to niekedy únavné. Nešiel som do parlamentu na dovolenku.  
3. Nie, nehádali sa STÁLE. Zaiste, občas sa pochytili. Obaja sú silní muži, čo si vedia hľadieť svoj cieľ. Doprial by som im mať veci viac prerozprávané mimo klub. Nevadí mi, že niekedy vznikol spor, pretože nechceme robiť štandardnú politiku prázdnych slov, ale môcť si stáť za svojím a obhájiť to. Pani kolegyni želám, aby sa jej viac darilo pri budúcej spolupráci s inými a v jej strane ktorú avizovala.  
4. Mám svojich asistentov, ktorým podpisujem výkazy o práci na dohodu. S ich prácou som spokojný a som rád, že naši asistenti  vedia aj medzi sebou spolupracovať a viackrát mi pomohli  a pripravili dobré analýzy a zákony.   

Eva Horváthová

Hádky u Matovičovcov: Oslovili
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

1. Neodpovedala.
2. Na klube vládne pracovná atmosféra, plná konštruktívnych diskusií, ktoré pani Ritomská nezažila, keďže sa na 90 percentách zasadaní klubu nezúčastnila.
3. Nie.
4. Nie. Mám riadnu zmluvu na troch asistentov.

Helena Mezenská

Helena Mezenská
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

1. Nie som obchodník, nešla som do parlamentu podnikať, obchodovať a ani kalkulovať. Mne nie je čo ponúknuť, mám čo potrebujem a do parlamentu som prišla s jasne stanovenými cieľmi. Očistiť parlament od korupcie a pomôcť na právach ukracovaným ľuďom. Niet protihodnoty, v prospech ktorej by som sa týchto zámerov bola schopná vzdať. Obchodovanie, vydieranie a manipulácia nie sú moje pracovné metódy. Sú mi cudzie a vnútorne sa priečia môjmu vedomiu a svedomiu. Čo zvnútra vysielame, to i priťahujeme. S manipuláciou a vydieraním u mňa nemá nikto šancu. S ľuďmi, ktorí by to chceli vo vzťahu ku mne uplatniť si nemám čo povedať a nedokázala by som pri nich ani zotrvať.
2. Som veľmi otvorený a priamy človek. Kolegovia z klubu so mnou zažili mnoho aj ostrejších názorových výmen. Pokým ma lepšie nepoznali, že to nemyslím deštruktívne, možno ich moje postoje aj šokovali. Nevylučujem, že mnohé moje postoje sa im aj nepáčili a neboli príjemné pre obe strany. Vnímali ich kriticky, zarezonoval aj zvýšený hlas a výraznejšie sa prejavili nevôľa, napätie, oduševnenie  a  emócie. Predsa som žena v politike a pretvarovať sa nedokážem. Mojim „problémom“ je, že neviem a nedokážem chodiť „okolo horúcej kaše“ a už vôbec sa neviem podlizovať a pretvarovať. Vo falošnom a umelom prostredí neviem pracovať, ani dlho zotrvať.  Zatiaľ sa na klube statočne a s rešpektom znášame. Je to niekedy náročné, ale nikdy sme sa netajili tým, aká sme názorovo a ideologicky rôznorodá skupina.  V umení komunikovať, počúvať a prijímať  niekedy aj diametrálne odlišné názory sa cibríme a vyvíjame.
3. Niekedy sa názorovo a ideovo dopĺňali, ladili,  ale sa aj hádali. Myslím, že tomu sa v politike nedá celkom zabrániť. Všetci ako sme sa zišli sme boli „majstrami a riaditeľmi na svojom vlastnom poli“ a tak hlavne na začiatku, kým sme si na seba zvykali nebolo to jednoduché nájsť si svoje miesto a patrične sa zaradiť.   V politike sa obzvlášť každý snaží presvedčiť o svojej pravde a niekedy zvolí žiaľ aj nevhodné metódy. Pre mňa je však dôležité, či po takom prehrešku dôjde k sebareflexii, vyhodnoteniu spätnej väzby a k snahe o budúce zlepšenie a nápravu. A tá snaha tu je. Konflikty nikto nemá rád, ale keď sú konštruktívne, sú nevyhnutné pre posun. Sú za nami aj rozpory pre malichernosti, ale verím, že sme vo vývojom štádiu, keď aj tí, čo sa ich dopustili nadobudli skúsenosť, že je to zbytočné a vyšťavujúce.
4. Neodovzdávam peniaze do spoločného rozpočtu. Mám dvoch zazmluvnených asistentov, jeden je regionálny, druhý mi pomáha v Bratislave. Regionálneho som si vybrala sama a bratislavského mi doporučili kolegovia, keďže som v Bratislave do volieb nikoho vhodného nepoznala.

Ján Mičovský
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

1. Nik mi nikdy nič neponúkal, nevydieral ma, ani „nevydieral“. Naopak, veľmi oceňujem, že prísľub zakladateľov „strany“, že  ju založili len ako nevyhnutnú  podmienku vstupu nezávislých ľudí do politiky bol naplno dodržaný –  zodpovedám naozaj len svojim voličom a svedomiu, nik ma v klube k ničomu nenúti.     

2. Tvorivá, slobodná, inšpiratívna.

3. Nie je. 

4. Nie, mám svojich asistentov, ktorí môžu pomôcť aj mojim kolegom, ja zase môžem využiť služby ich asistentov.  

Jozef Viskupič

Jozef Viskupič
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

1. Áno, pracujeme vo vysokom pracovnom nasadení, všetko riešime v diskusii a rešpektovaní sa navzájom. Všetci poslanci vždy mali a majú právo zaradiť svoje podnety na rokovanie klubu a teamový duch v asistentskom alebo poslaneckom teame je zjavný, a to aj v náročných debatách nad vládnou alebo našou poslaneckou agendou. Áno, vyžadoval som účasť na rokovaní klubu. 2. Áno, vyžadoval som účasť na rokovaní parlamentu a hlasovaniach. Toto je vydieranie? Nie je a nemôže byť. Potom všetci pracujúci ľudia, ktorí si plnia pracovné povinnosti sú vydieraní.
2. Tvrdila, že sme sa na klube stále hádali. V snahe nás očierniť si odporuje. V atmosfére podozrievania, pochlebovania a podlizovania by sme sa nemohli hádať. Áno, sme otvorení a o žiadnej takejto atmosfére nemôže byť ani reč. Skôr naopak, obhajoba svojho názoru na rôzne iniciatívy niekedy viedla k ostrejším výmenám názorov, čo sa medzi slobodnými a nezávislými ľuďmi môže stať.
3. V tvorivej a slobodnej atmosfére, kde si vážime názor každého sú témy, kde nesúhlasím s Igorom. Igor si však nikdy neuzurpoval právo rozhodnúť a diktovať členom klubu alebo mne. Pri hľadaní spoločného riešenia prebiehajú debaty a niekedy sa zapoja emócie. Nikdy však nepresahujú rámec slušnosti a vždy vedú k dohode ako budeme postupovať.
4. Nie. Žiadnymi peniazmi nikto (ani poslanec ani asistent) neprispieva do nejakého spoločného rozpočtu. Nič také neexistuje. Asistenti sú zamestnancami NRSR, poslanec im zadáva úlohy, ale neplatí im. Nedá sa s tými peniazmi manipulovať alebo ich vyberať. Zároveň som hrdý na to, že sa nám podarilo zostaviť team, ktorý funguje ako projektový team. Choďte sa presvedčiť do poslaneckých kancelárií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu