Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slováci sú rodinne založení: Polovica z nás hľadá finančnú pomoc u príbuzných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Takmer päť z desiatich obyvateľov Slovenska sa v prípade finančných ťažkostí plánuje obrátiť so žiadosťou o finančnú pomoc na svojich najbližších príbuzných.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK). Prieskum sa robil pri príležitosti medzinárodnej akcie Deň bez dlhov, ktorá sa tento rok prvýkrát uskutoční aj v Slovenskej republike, a to 15. novembra. Cieľom akcie je upozorniť na negatívny trend - zvyšujúci sa počet zadlžených ľudí a domácností, ktoré nie sú schopné svoje dlhy splácať, informovať verejnosť o komplikáciách, ktoré môžu nastať, ak sa osobné dlhy vymknú spod kontroly a ponúknuť pomoc s ich riešením. Chce tiež pripomenúť ľuďom ich finančné záväzky a pomôcť ich presvedčiť, aby kontaktovali veriteľov, napríklad banku alebo správcu pohľadávok, a dohodli si s nimi spôsob splácania svojich dlhov.

Deň bez dlhov pripomína, aby sa ľudia sústredili práve na svoju finančnú situáciu, postavili sa k nej čelom, a aj keď práve nie je priaznivá, dokázali svojpomocne zvládnuť všetky svoje záväzky. "Množstvo finančných problémov by vôbec nemuselo vzniknúť, keby si verejnosť bola plne vedomá rizík, ktoré obnáša nezodpovedný prístup k finančným prostriedkom, neuvážené pôžičky, pomalosť pri prvých náznakoch problémov, či absencia finančného plánovania," komentuje Krzysztof Rózycki zo spoločnosti KRUK.

Deň bez dlhov prináša rady, ako sa môže jednotlivec či rodina vysporiadať s ťažkou finančnou situáciou. Pomáha predísť situácii, keď dlhy končia súdom alebo exekúciou, ukazuje výhody včasnej komunikácie s veriteľmi, rovnako ako práva dlžníka. Deň bez dlhov organizuje spoločnosť KRU, a to v rovnaký deň v Česku a 17. novembra v Poľsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu