Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

O orlovi Arnoldovi nemajú informácie už dva týždne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – O orlovi Arnoldovi nemajú ochranári zo Správy Tatranského národného parku už viac ako dva týždne žiadne informácie.

„Naposledy sa nám ozval koncom októbra a odvtedy o ňom nemáme žiadne informácie,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko. Posledné údaje zaslala vysielačka pripevnená na chrbte orla krikľavého 26. októbra. Arnold sa vtedy pohyboval na severe Zambie, neďaleko jazera Mweru, pri hraniciach s Konžskou demokratickou republikou.

O tom, čo sa mohlo stať s orlom, sa podľa Majka dá len špekulovať. „Mohol ho niekto streliť a zničiť vysielačku. V tejto oblasti sú však obrovské plochy nepokryté signálom GSM, takže sa len mohol dostať mimo signál,“ povedal Majko. Hneď ako sa Arnold vyskytne v oblasti pokrytej signálom, vysielačka podľa Majka „vychrlí“ všetky údaje a ochranári tak budú mať informácie o jeho pohybe za uplynulé dva týždne.

Majko však nevylučuje, že orol sa na územie pokryté GSM signálom dostane až na jar, keď zamieri späť na Slovensko. Aj v takom prípade však vysielačka zašle všetky údaje o jeho pohybe. „Zostáva nám len veriť,“ dodal Majko.

Orol Arnold je samček orla krikľavého, ktorého ochranári chytili ešte v auguste na Liptove a na chrbát mu pripevnili vysielačku, ktorá monitoruje jeho pohyb. Arnold odletel zo Slovenska 19. septembra a postupne preletel cez Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Sýriu, Libanon, Izrael, Egypt, Sudán, Južný Sudán, Etiópiu, Ugandu, Tanzániu, Burundi až do Zambie.

Vzdušnou čiarou prekonal okolo 6 500 km, v skutočnosti nalietal za mesiac a tri dni viac ako 7 500 km. Denne preletel od 100 do 340 km. Počas letu sa vyhýbal veľkým vodným plochám. Ponad moria letel len cez úzke prielivy v Čiernom, Stredozemnom a Červenom mori.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu