Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Slováci, pozor, výstraha: Na východe a západe v pondelok silný vietor!

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: kickstarter.com)

BRATISLAVA – V pondelok bude fúkať nad Slovenskom silný vietor. Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa. Okrem toho sa cez týždeň pripravte na chladné, daždivé počasie. Poriadne a teplo sa obliekajte, vyzbrojte sa dáždnikom a čižmami, pretože bude aj snežiť.

Na väčšine západného a východného Slovenska bude v pondelok fúkať silný vietor. Jeho rýchlosť môže miestami dosahovať 17 - 23 m/s. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav.

Výstraha prvého stupňa pred silným vetrom platí pre všetky okresy Bratislavského, Trnavského a Košického kraja. Silný vietor má zasiahnuť takmer celé územie Trenčianskeho kraja s výnimkou okresu Partizánke, územie Prešovského kraja okrem okresov Kežmarok, Poprad, Stará Lubovňa a územie Nitrianskeho kraja s výnimkou okresov Levice, Zlaté Moravce. Výstraha platí aj pre okresy Brezno, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice, Čadca a Žilina.

Výstraha platí od 6.00 h do 21.00 h.

Pondelok:  Počasie na našom území bude ovplyvňovať tlaková níž nad Talianskom. V noci bude oblačno až zamračené. Miestami dážď, najmä na západe, od cca 1400 m sneženie. V druhej polovici noci na západe postupne poklesne hranica sneženia na cca 800 m. Najnižšia nočná teplota 8 až 3 stupne Celzia na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 1 stupeň Celzia. Spočiatku slabý premenlivý, postupne prevažne severný vietor 4 až 9 m/s, v nárazoch nadránom miestami 15 m/s (15 až 30, nárazy 55 km/h).

Cez deň bude oblačno až zamračené, k večeru na krajnom západe čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Miestami dážď alebo prehánky, na severe a západe od cca 800 m snehové. Veterno! Najvyššia denná teplota 7 až 12 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši 2 až 7 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0, na severozápade -2 stupne Celzia.

Prevažne severný vietor 4 až 9, v nárazoch miestami 15 až 20 m/s (15 až 30, nárazy 55 až 70 km/h). Predpokladané množstvo zrážok v noci na západe 1 až 10, na ostatnom území ojedinele do 2 mm. Cez deň miestami do 3 mm. Tendencia tlaku vzduchu: mierny, na západe silný vzostup.

Utorok: Slovensko sa bude nachádzať v páse vysokého tlaku vzduchu, tiahnúceho
sa zo západnej Európy, cez strednú Európu nad Rusko. V noci prevažne oblačno a ojedinele občasný dážď, od cca 900 m sneženie. Cez deň prevažne polooblačno, ráno miestami hmlisto alebo zamračené s nízkou oblačnosťou. Nočná teplota 7 až 2, v severnej polovici západného a stredného Slovenska 2 až -2 stupne Celzia. Denná teplota 8 až 13, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 6 stupňov Celzia. Prevažne severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

Streda: Od západu bude postupovať cez Slovensko studený front, za ktorým sa rozšíri nad strednou Európou od západu výbežok tlakovej výše. Prevažne oblačno, ráno miestami hmlisto. V noci ojedinele, cez deň na viacerých miestach dážď alebo prehánky. Od cca 1500 m, večer na severozápade od 1000 m sneženie. Nočná teplota 6 až 1, na severe okolo -1 stupeň Celzia. Denná teplota 5 až 10, na krajnom juhovýchode okolo 12 stupňov Celzia. Prevažne severozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Štvrtok: V chladnom vzduchu bude zasahovať nad strednú Európu slabnúci výbežok tlakovej výše. V noci zmenšovanie oblačnosti a na východe ešte doznievanie zrážok. Cez deň prevažne polooblačno. Nočná teplota 3 až -3 stupne Celzia. Denná teplota 3 až 9 stupňov Celzia.

Piatok: Nad strednou Európou a centrálnym Stredomorím sa prehĺbi tlaková níž. Prevažne oblačno a miestami zrážky, od cca 900 m snehové. Nočná teplota +2 až -4 stupne Celzia. Denná teplota 3 až 8 stupňov Celzia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu