Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislavčanom chýbajú hrobové miesta, onedlho nebudú mať kam pochovávať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – V hlavnom meste je nedostatok hrobových miest na pochovávanie. Na bratislavských cintorínoch je ich momentálne voľných asi 1850. Keďže mestské pohrebníctvo Marianum ročne potrebuje asi 400 až 600 nových miest, pri tejto potrebe zostáva kapacita cintorínov už len na tri až štyri a pol roka. Vyplýva to z materiálu predloženého na októbrové rokovanie bratislavského mestského zastupiteľstva.

Najviac voľných miest je zatiaľ na Cintoríne Vrakuňa (predtým Cintorín Ružinov), kde ich Marianum napočítalo asi 1200. Na mnohých ostatných sú už len desiatky, prípadne voľné nie je žiadne miesto. Kritickú situáciu mal vyriešiť cintorín vo Vrakuni, ktorý mesto chcelo smerom k lesoparku rozšíriť o plochu približne 2,3 ha. Nové hrobové miesta mali pribudnúť najneskôr do novembra 2014. Takúto alternatívu riešenia situácie vlani v novembri schválili bratislavskí mestskí poslanci. Návrh však potom stroskotal na petícii občanov a mesto práce tento rok zastavilo.

Náhradou za rozšírenie Cintorína Vrakuňa mala byť podľa predloženého materiálu lokalita na konci Podunajských Biskupíc. "Vzhľadom na skutočnosť, že ide o areál vodného zdroja, táto myšlienka nenašla podporu v správcovi lokality - Bratislavskej vodárenskej spoločnosti," vraví Miloslav Hrádek, šéf bratislavského pohrebníctva. 

Možnosťou by tiež mohol byť priestor od veľkoobchodu Metro v Devínskej Novej Vsi po výrobný závod Volkswagen. Lokalita je rovinatá, bez dominantného stromového porastu, tečie tam potok lemovaný stromoradím, čo by sa mohlo stať zaujímavým prvokom cintorínskej verejnej architektúry, vysvetľuje Hrádek. Podotýka však, že vzhľadom na plánovanú výstavbu nemusí byť lokalita dostatočne tichou. Územie je síce dostupné tiež z diaľnice, ale ďaleko od centra mesta. "Pozostalí z východnej časti Bratislavy budú cestovať na uvažované pohrebisko mestskou hromadnou dopravou od jednej do dvoch hodín, plus cesta naspäť. Návšteva pohrebiska sa tak stane pre ľudí odkázaných na MHD celodennou záležitosťou," upozorňuje Hrádek. Lepšie je preto podľa neho zvážiť vybudovanie troch menších pohrebísk v spádových oblastiach východu, stredu a juhu Bratislavy.

Hrobové miesta by mohlo pohrebníctvo získať aj po neplatičoch. Hoci sa Marianumu podarilo počet neplatičov za posledné roky znížiť, stále je takýchto miest asi 7800. Pohrebníctvo nezaplatené hrobové miesta minulý mesiac označilo žltými a oranžovými nálepkami, aby si dlhy počas sviatkov všimli aj ostatní členovia rodiny. Podľa Hrádeka by využitím hrobov neplatičov organizácia mohla získať asi 4000 miest. "Zosnulí ale zväčša hroby po neplatičoch nechcú," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu