Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sviatok všetkých svätých a Dušičky sú tu: Na cintorínoch bude nával

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návštevy cintorínov, zapaľovanie sviečok na hroboch a ich zdobenie kvetmi, spomienky na tých, čo už nie sú medzi nami, tradične charakterizujú prvé novembrové dni.

Katolícka cirkev dnes slávi Sviatok všetkých svätých, veriaci sa v tento deň modlia nielen za svojich blízkych zosnulých, ale aj za všetkých svätých a takisto za našich predkov, ktorí neboli vyhlásení za svätých, ale žili statočným životom a vedeli sa obetovať pre iných. Cirkev oddávna spája s dnešným sviatkom nádej na vzkriesenie.

Okrem svätých omší v kostoloch sa dnes konajú omše a pobožnosti za zosnulých aj na viacerých cintorínoch. Slovenskí biskupi budú 1. a 2. novembra slúžiť sväté omše vo všetkých diecézach. Napríklad, bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko bude celebrovať sv. omšu na Sviatok všetkých svätých 1. novembra o 10.30 h v Katedrále sv. Martina v Bratislave.

V rovnakom čase sa uskutoční slávnostná omša aj v hlavnom chráme Ordinariátu Ozbrojených síl (OS) a Ozbrojených zborov (OZ) SR - v Katedrále sv. Šebastiána v Bratislave s hlavným celebrantom, vojenským ordinárom Mons. Františkom Rábekom.

Na cintoríne v bratislavskom Slávičom údolí sa stala tradíciou svätá omša za zosnulých 1. novembra popoludní, ktorú pripravujú františkáni. Pobožnosti za zosnulých sa konajú v tento deň aj na Martinskom či Ružinovskom cintoríne a ďalších miestach. V bratislavskom krematóriu sa obvykle 1. novembra koná spomienka na zosnulých s pásmom slova a hudby.

Na dnešný sviatok nadväzuje 2. novembra spomienka na všetkých verných zosnulých, ľudovo nazývaná Dušičky. Aj v tento deň je zvykom zapaľovať sviečky na hroboch zosnulých alebo v domácnostiach. Konajú sa tiež modlitby za nenarodené deti či pochody za život.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu