Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Horúco v parlamente: Kaliňák sa rozohnil, Drag hovorí nezmysly!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V parlamente bolo včera naozaj horúco. Slovné prestrelky medzi novinármi a politikmi nastali po rokovaní bezpečnostného výboru, ktorý riešil prepojenosť mafie a policajných zložiek bez prístupu médií. Po ukončení sa minister vnútra Robert Kaliňák naozaj rozohnil a stále trval na tom, že Jozefa Draga nepozná a všetko okolo neho sú výmysly. V tejto kauze ide o osobu, ktorá bola niekoľkokrát súdne trestaná a údajne infiltrovaná do polície. Takto mala páchať naďalej trestnú činnosť. Problémom podľa Ľubomíra Galka je aj to, že Drag pracoval v utajenom režime odboru, ktorý nie je kontrolovateľný.

Pred dvoma týždňami sa objavili šokujúce informácie o prepojení politikov na mafiu, konkrétne ide o prípad Jozefa Draga. Bol prijatý ako šesťnásobný recidivista, ako člen podsvetia, ako člen organizovaného zločinu do štruktúr polície. Včera k tejto problematike rokoval bezpečnostný výbor.

Ministerstvo vnútra prostredníctvom tlačového odboru dávnejšie potvrdilo, že Jozef Drag pre nich pracoval. Existuje aj výpis z poisťovne, ktorý potvrdzuje, že za neho odvádzali odvody. Kaliňák však na všetky otázky odpovedal nepriamo, zastrene:  „My sme viazaní zákonom o ochrane utajovaných skutočností. Nebudeme dopodrobna nikomu rozprávať, ako sa na Slovensku bojuje s organizovaným zločinom. Tento systém funguje na Slovensku viac ako 12 rokov a myslím si, že je veľmi úspešný."

Drag tvrdí, že policajný sľub skladal priamo ministrovi, ten to ale poprel: „Policajti neskladajú sľub do mojich rúk. Nikdy som takého človeka nevidel a nikdy som sa s ním nestretol.  Skutočne vám toto neviem povedať, či som podpisoval rozkaz na meno Kovačovič (Dragovo krycie meno) a nebudem hovoriť o informáciách, ktoré sú súčasťou utajovania postupu polície v prípade boja s organizovaným zločinom. Pre mňa je podstatné, že sme v týchto kauzách úspešní. My nebudeme živiť mediálnu kauzu,“ uviedol minister.

Aj napriek dotazovaniu a naliehaniu novinárov, minister vnútra nepoľavil: „Na všetky otázky sme odpovedali pravdu, samozrejme v mnohých prípadoch sme boli viazaní mlčanlivosťou. Tento pán, veci, ktoré rozpráva, sú vymyslené. Tieto veci, ktoré odzneli vo vašich médiách sa nikdy nestali a nie sú pravdivé,“ bránil sa útoku Kaliňák.

I keď minister začal s úsmevom na tvári: „Budem veľmi kľudný a veľmi pohodový, aby sme si dobre rozumeli,“ emócie sa však u neho po nepríjemných otázkach vystupňovali. Z úst Draga padli závažné vyjadrenia na políciu. Okrem iného tvrdil, že peniaze z trestnej činnosti odovzdával svojim nadriadeným a z tých sa malo platiť ďalším nepohodlným osobám za informácie. „Žiadne závažné vyjadrenie von nevyšlo, ani jedno jediné, prestaňte ma hnevať s tým, ak pre vás je dôveryhodný človek, ktorý je niekoľkonásobne súdne trestaný, tak prepáčte, ak toto je váš dôveryhodný zdroj a jemu veríte, ja sa tomu nemám dôvod brániť. Sú to nezmysly a ten človek klame vo všetkých veciach, ktoré povedal,“ ukončil značne rozohnený minister celú kauzu okolo Jozefa Draga.

Na ministrove slová reagoval aj iniciátor včerajšieho zasadnutia výboru Ľubomír Galko: „Ja som po dnešnom výbore presvedčený, že spolupráca s týmto človekom sa nemala nikdy začať a nie je pravda, že Jozef Drag vo všetkom klame. Myslím, že minister nebol voči médiám celkom úprimný,“ dodal.

Podpredseda SaS považuje za najväčší problém ten, že na Slovensku pracuje prísne utajený odbor, ktorý funguje v absolútnom utajení a je bez kontroly. Včera navrhol poslanecký prieskum priamo na policajnom prezídiu a priamo na tomto odbore: „Tento policajný prieskum mi bol zmarený,“ povedal Galko. „Žiadne ušľachtilé ciele nemôžu ospravedlniť spoluprácu s týmto človekom, ktorý ju môže využiť na to, aby spáchal trestnú činnosť,“ uviedol po zasadnutí výboru a dodal, že mu nebolo zodpovedané, prečo sa nezačalo trestné stíhanie na Draga. Verejne sa totiž v roku 2011 priznal. Hovoril o Karolovi Mellovi, hovoril o tom, že mu nosil peniaze, hovoril o úplatkoch polície i ďalších veciach, a to sa podľa podpredsedu SaS nedá odbiť tým, že hovoril hlúposti.

„Môj záver je ten, že sa musíme legislatívne pozrieť na to, akým spôsobom funguje tento mimoriadne utajený odbor,“ vysvetlil Galko.  Problém vidí v tom, že Drag spolupracoval s políciou na takom základe, ktorý by on nikdy nepripustil: „Dozvedel som sa, že táto spolupráca bola posvätená v zmysle zákona tými ľuďmi, ktorí to v zmysle zákona posvätiť majú,“ doplnil na záver.

To, či došlo k porušeniu zákona, sa môže podľa podpredsedu SaS preveriť len poslaneckým prieskumom. To mu však umožnené nebolo a tento návrh členovia výboru zmietli zo stola: „Je tu naozaj reálne podozrenie, že Drag s posvätením štátu páchal trestnú činnosť. Treba vyvinúť účinný tlak na to, aby sa zmenila legislatíva,“ dodal na záver Galko s tým, že bude o to bojovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu