Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúce info: Chce Irán vymeniť zadržiavaných paraglajdistov za teroristov?

Pavol Šeliga a Marek Stolarčík.
Pavol Šeliga a Marek Stolarčík. (Zdroj: FB)

BRATISLAVA - Slovenskí paraglajdisti Pavol Šeliga a Marek Stolarčík zostávajú stále vo väzení v Iráne po tom, čo ich zadržali kvôli špionáži. Podľa zákulisných informácií ich návrat späť do vlasti môže byť ešte komplikovanejší, ako sa spočiatku zdalo.

Osem slovenských nadšencov paraglajdingu odchádzalo do Teheránu ešte začiatkom mája. Ich výlet sa však nečakane predĺžil. Iránci ich zaistili pre podozrenie zo špionáže. Šesť z nich po diplomatických rokovaniach v septembri prepustili, osud zvyšných dvoch je však stále neistý.

Zlou správou pre nich by mohli byť kuloárne informácie, ktoré sa šíria medzi zasvätenými. Iránska strana údajne uvažuje nad výmenou zadržiavaných. Slovensko však pravdepodobne osoby, o ktoré by mohla mať záujem, nemá.

Túto správu sme sa snažili overiť aj na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí. Na otázku, čo je na nej pravdy, sme dostali nejednoznačnú odpoveď. "Takouto informáciou nedisponujeme," povedal Topkám riaditeľ tlačového odboru Peter Susko. Kvôli citlivosti prípadu však ministerstvo nezvykne podávať bližšie informácie.

Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona nie je však takýto model vôbec nový a využívali ho v minulosti viaceré štáty. Ako príklad uviedol palestínskych teroristov, ktorí unášali západných turistov a žiadali cez tretiu stranu Izrael prepustenie uväznených. "Irán by mal týmto v rukách tromf. Slovensko ako súčasť EÚ. Tým by mohol vytvárať tlak na tretie strany, Západ," povedal Samson.

Pavol Šeliga je absolventom Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V záverečnej práci sa venoval problematike korózie potrubí v jadrových elektrárňach a pracoval vo firme, ktorá sa zaoberá projektovaním bezpečnostných systémov pre oblasť jadrovej energetiky. Práve jeho pracovné zameranie bolo údajne pre Irán problematické.

Ako hrozbu asi vnímal aj Mareka Stolarčíka, ktorý pôsobil ako kameraman a všetko si zaznamenával. Presvedčiť Irán, že to nerobil so žiadnymi postrannými úmyslami a už vôbec nie za účelom špionáže, bude poriadne ťažké.

Slovákov zadržali v máji pre podozrenie zo špionáže. Stalo sa tak neďaleko stredoiránskeho mesta Isfahán, pri ktorom sa nachádzajú zariadenia na spracovanie a obohacovanie uránu. Dôvodom malo byť to, že do Iránu priniesli nedovolené zariadenie po kusoch a používali ho nelegálne. Z padákových klzákov mali robiť zábery zakázaných oblastí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu