Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico sa vyjadril ku kauze vrtuľníkov: „Nie som policajt, Zvolenská má moju podporu!“

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robet Fico prehovoril ku kauze tzv. vrtuľníkového tendra. Ministerka Zvolenská má jeho plnú podporu, i keď kvôli neplatným licenciám pre záchranárske vrtuľníky, vyhasol po dopravnej nehode v polovici septembra na Záhorí ľudský život. Vrtuľníky vtedy nelietali päť dní, ženu po nešťastnej nehode nemohli letecky dopraviť do nemocnice na ďalšie ošetrenie, pri prevoze sanitkou zomrela.

Už niekoľko dní je známe, že opozícia sa chystá odvolávať ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú práve kvôli tejto kauze. Poslanci doručili v piatok do parlamentu návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze aj s potrebnými podpismi. Tá sa tak musí uskutočniť do siedmich dní. Časť Slovenska nemala totiž v polovici septembra päť dní leteckú záchrannú službu kvôli sklzu pri tendrovaní. V tom čase zahynula žena, čomu by sa možno mohlo zabrániť, ak by ju rýchlo letecky dopravili do nemocnice.

Opozícia si tak na Smerákov mädlí ruky: „Čo je cieľom odvolávania v parlamente? Opozícia dobre vie, že celá schôdza bude z jej strany o vylievaní špiny na vládu, o nič iné nejde. Ak si zoberieme návrh na odvolanie mojej osoby, bol sprevádzaný zo strany predkladateľov, najmä pána Lipšica, obrovským množstvom urážok, ponižovania členov vlády. Toto je cieľ aj v prípade ministerky zdravotníctva, ktorá má moju plnú podporu,“ vyjadril sa ku kauze premiér Robert Fico vo včerajšej relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Považujem túto schôdzu národnej rady za úplné míňanie času. Bude to opäť jedno hnusné divadlo z pohľadu opozície. Vôbec by som sa nečudoval poslancom SMER-u, keby opäť odišli z takejto schôdze a nenechali sa urážať. Nakoniec, keď sa bude hlasovať, tak tam nebudú ani všetci opoziční poslanci,“ reagoval ďalej premiér. Odvolal sa na kontrolné orgány, ktoré mohli a môžu v tomto prípade konať: „Dá sa všetko preveriť, či niekto zlyhal alebo nezlyhal. Nech sa kontroluje, ja nie som tu teraz policajt nad celým štátom, ak má niekto pocit, že bol porušený zákon. Na každé porušenie zákona na Slovensku existuje nejaký kontrolný orgán. Niekto to musí mať na starosti, ja nebudem nikdy podporovať porušovanie zákonov, ani zo strany členov mojej vlády,“ uzavrel svoje vyjadrenia k tzv. vrtuľníkovému tendru Fico.

Azda najznámejšia obec dnešných dní - Komjatice

Je známe, že príbuzní ministra Ľumobíra Jahnátka pracujú na jeho ministerstve pôdohospodárstva. Išlo o interné konkurzy na pracovné pozície. „A kde robil brat Mikuláša Dzurindu? Na železnici a mal pomerne vysoké postavenie. Americký prezident John Kennedy a jeho brat Robert bol v jeho vláde ministrom. Viete si predstaviť, že by som si ja potiahol môjho brata do vlády? Šak by ste ma roztrhali ako vlci za tri sekundy všetci. Minister sa musí, pokiaľ ide o najbližších spolupracovníkov, obkolesiť svojimi ľuďmi. Títo ľudia sú vymeniteľní okamžite ako minister odchádza. To sa týka aj predsedu vlády,“ odznelo z úst premiéra, ako odpoveď na otázku, či mu takéto Jahnátkovo konanie nezaváňa rodinkárstvom.

Ďalej v presvedčení dodal, že celá kampaň proti ministrovi pôdohospodárstva sa spustila kvôli jeho vysokej pracovnej aktivite:  „Kampaň, ktorá sa spustila proti Ľubomírovi Jahnátkovi je kampaň preto, lebo začal veľmi tvrdo kontrolovať obchodné reťazce za nekvalitné a zlé potraviny, ktoré sa dávajú našim ľuďom. Na stole je niekoľko mimoriadne vysokých pokút, ktoré majú reťazce dostať. Tak sa naplašili, pretože prvýkrát niekto od nich požaduje, aby mali aj kvalitné veci, aj aby platili pokuty.“

Očividne premiér za svojimi stojí a aj Jahnátek má jeho plnú podporu:  „Je to organizovaná akcia proti ministrovi. Pokiaľ neporuší žiadny zákon, pokiaľ bude pokračovať v tvrdom boji v oblasti zdravých, bezpečných potravín proti obchodným reťazcom, má moju plnú podporu,“ slovami podpory uzavrel premiér aj túto problematiku.

Podľa medializovaných informácií na viacerých miestach na ministerstve pôdohospodárstva, vrátane riadiacich funkcií, pôsobia Jahnátkovi príbuzní alebo rodáci z Komjatíc. Po návšteve rezortu to konštatoval aj predseda výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) s tým, že minister tieto okolnosti dostatočne nevysvetlil. Jahnátek sa bráni tým, že nemá žiadne kompetencie vo vzťahu k výberovým konaniam na štátnozamestnanecké pozície v rámci svojho rezortu a neporušil žiadny zákon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu