Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Škandál: Ficov šéf tlačového oddelenia Erik Tomáš si vydupal zrušenie anticeny!

Erik Tomáš Zobraziť galériu (2)
Erik Tomáš (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Každoročného hovorcovského Oscara, ceny Hovorca roka, udeľovali v piatok večer v Bratislave. Na rozdiel od minulých ročníkov však porota narýchlo zrušila anti-cenu, zlatú malinu pre najhoršieho hovorcu. Mal ju dostať Erik Tomáš, šéf tlačového oddelenia úradu vlády. Tomáš si údajne osobne vynútil zrušenie ceny.

Škandál okolo udeľovania cien vypukol na poslednú chvíľu. Cenu pre najhoršieho hovorcu roka porota udelila Erikovi Tomášovi, ktorý šéfuje tlačovému oddeleniu Úradu vlády. „Dôvodom boli metódy jeho práce vo vzťahu k médiám, spojené s nátlakom, zastrašovaním, aroganciou,“ povedal podľa denníka Sme Arpád Soltész, člen poroty a komentátor Hospodárskych novín. Soltész pre Sme povedal aj to, že keď sa zverejnilo, že anti-cenu dostane Tomáš, organizátorke cien Zuzane Tichej začali volať sponzori, ktorí sa vyhrážali, že stiahnu svoju podporu celej akcií.  

„Volala mi organizátorka akcie Zuzka Tichá, ktorá bola úplne zúfalá,“ povedal pre Sme Soltész. „Povedala, že ak Erik Tomáš vyhrá anticenu, ona môže zavrieť firmu. Začali jej údajne odskakovať sponzori od súťaže, dlhoroční spolupracovníci rušili zmluvy. Myslím si, že žiadna hovorcovská anticena za niečo podobné nestojí.“

Tomáš údajne kontaktoval viacero sponzorov akcie, medzi nimi sú pritom aj štátne firmy. Čiastočne to potvrdil aj Pavol Múdry, šéf slovenskej pobočky Medzinárodného tlačového inštitútu. Tomáš mu ohľadom ceny volal, neskôr sa s ním aj stretol, pričom mu tlmočil svoj nesúhlas s udelením anti-ceny. O ďalších Tomášových krokoch Múdry nevedel.

„Celá Malina sa posunula do ťažko politickej roviny tým, že niekto nezvládol svoje ego a začal hodnotenie svojej práce vnímať ako kritiku svojho majestátu a úradu, v ktorom pracuje,“ povedal podľa Sme predseda Asociácie hovorcov Ján Orlovský.

Erik Tomáš je šéfom tlačového oddelenia, jeho podriadená Beatrice Hudáková je hovorkyňou predsedu vlády a umiestnila na opačnom konci rebríčka, medzi najlepšími hovorcami štátneho sektora.
 
„Nemám schopnosť ovplyvniť ani rozhodnutie poroty, ani rozhodnutie Rady Asociácie hovorcov Slovenska. Môžem však privítať, že Asociácia hovorcov nedovolila politizáciu súťaže,“ reagoval Erik Tomáš.

"Nepríjemne ma to zaskočilo. Od nástupu k R. Ficovi v roku 2010 sa štýl komunikácie oproti  minulému volebnému obdobiu zásadne zmenil, čo ocenili aj novinári. Počas môjho pôsobenia vo funkcii R. Fico stiahol všetky žaloby na médiá," uviedol Tomáš na margo svojej nominácie. Informácie o tom, že na organizátorku súťaže tlačil cez jej sponzorov, označil za nezmysel.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu