Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tankovaním v zahraničí ušetríte: Vieme, kam a ako ďaleko sa oplatí ísť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenským motoristom sa stále oplatí tankovať pohonné látky v okolitých krajinách. Ako informoval Tomáš Novotný z portálu auto.sme.sk, do Poľska sa Slovákom oplatí ísť tankovať benzín necelých 40 kilometrov od štartovacej pozície na Slovensku.

Nafta sa dá u našich severných susedov výhodnejšie natankovať v priemere do vzdialenosti 26 kilometrov. “Po benzíny sa do okolitých krajín Európskej únie oplatí ísť aj do Rakúska, približne 30 kilometrov ďaleko, do Česka 14 kilometrov a do Maďarska 24,5 kilometrov,“ dodal Novotný. Po naftu sa oplatí zájsť aj do Rakúska, a to 16 kilometrov ďaleko.

Slovensko má v porovnaní s priemernými cenami pohonných látok v Európskej únii o 5,8 centu lacnejšie benzíny a o 4,7 centu naftu. “Slovensko stúplo po týždni o jedno miesto na šestnáste v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie. V rebríčku najnižších cien nafty sme klesli o dve miesta na sedemnáste,“ doplnil Novotný. Najmenej za liter benzínu zaplatia motoristi v Rumunsku. O 25,5 centu za liter menej, ako na Slovensku. Nafta je najlacnejšia v Luxembursku. “V porovnaní s naftou na Slovensku je lacnejšia približne o 19 centov za liter,“ uviedol Novotný. Od začiatku septembra zlacneli benzíny v únii v priemere o viac ako 6 centov za liter, nafta o 3,5 centu za liter. 

Stále máme najdrahšie benzíny v porovnaní s krajinami V4 a Rakúska. “V Česku, ktoré je druhé najdrahšie, tankujú benzín v priemere o necelých 7 centov za liter lacnejšie. Nafta je lacnejšia v Poľsku a v Rakúsku,“ doplnil Novotný. Poľsko má podľa neho najlacnejšie pohonné látky z krajín V4 a Rakúska predovšetkým pre výrazne nižšie daňové zaťaženie pohonných látok. 

Slovenskí motoristi tankujú v porovnaní so začiatkom roka lacnejšie benzíny, a to o 1,3 centu za liter. “Aj nafta je na Slovensku lacnejšia v porovnaní s 1. januárom tohto roka, približne o 3,7 centu za liter,“ konštatoval Novotný. Pokles cien benzínov od začiatku roka zaznamenalo 21 krajín, najväčší je vo Švédsku o 8,2 centu za liter. Naftu tento rok najviac zlacnili vo Veľkej Británii, o 7,6 centu za liter. “Ceny benzínov zdvihlo od januára 2013 najviac Česko, o 4,7 centu za liter. Nafta tento rok najviac zdražela v Dánsku, o 4,6 centu za liter,“ uzavrel Novotný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu