Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zdravotné sestry už majú nález súdu k ich platom: Chcú hovoriť so Zvolenskou

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) očakáva do mesiaca stretnutie s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou. Komore v týchto dňoch doručili odôvodnenie rozhodnutia Ústavného súdu SR o protiústavnosti zákona o ich mzdách. Šéfka rezortu potvrdila, že sa s ním oboznamuje už aj ministerstvo.

"Od ministerstva očakávame, že do mesiaca zvolá pracovné stretnutie, na ktorom budeme diskutovať o návrhu nového zákona o mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Už nie je na čo čakať, dôvody na výhovorky pominuli a sestry sú nahnevané. Očakávame urýchlené riešenie tohto absurdného právneho stavu," napísala vo svojom stanovisku SKSaPA. Sestry sa zároveň pýtajú, ako mohli kompetentní vytvoriť protiústavnú právnu normu.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej by sa stretnutie malo uskutočniť, a to skôr ako do mesiaca. Prebehnúť má hneď, keď sa ministerstvo oboznámi s nálezom Ústavného súdu SR. Ten už má k dispozícii, Ústavný súd ho zverejnil aj na svojom webe.

Ústavný súd v júni rozhodol, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, ktorý mal od minuloročného apríla upraviť ich platy, nie je v súlade s Ústavou SR. Podľa denníka Pravda malo byť jedným z hlavných dôvodov tohto rozhodnutia to, že by vyššie platy zdravotných sestier ohrozili majetok prevádzkovateľov súkromných a neštátnych ambulancií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu