Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšia rana klanu Rezešovcov: Július vypovedal na polícii kvôli podvodom!

Július Rezeš
Július Rezeš

KOŠICE - Košičanom sa „darí“. Po tom, čo média ustavične informujú o budapeštianskom procese s Evou Varholíkovou-Rezešovou, o prípade daňových podvodov spájaných s podnikateľkou Norou Mojsejovou, sa ozval aj brat prvej spomenutej Július Rezeš. Košického podnikateľa vypočúvala Národná kriminálna agentúra v súvislosti s podvodom na fiktívnych obchodoch s kovmi, ktorým by štát na daniach prišiel o 50,6 milióna eur.

Rezešov výsluch súvisel s prípadom, v ktorom je z daňového podvodu obvinených 27 ľudí. Podľa vtedajšieho policajného prezidenta Jána Packu, celej skupine podvodníkov mala šéfovať Košičanka Veronika G., konateľka viacerých firiem. V jednej z firiem bol jej spoločníkom aj Július Rezeš.

S týmito podvodmi začali už v januári 2006, keď zrejme na seba previedli alebo založili približne 30 firiem. Prostredníctvom nich nakupovali a predávali meď, zinok a iné kovy. Všetko to však robili fiktívne, papierovo. Suma, ktorá sa premietla na falošných faktúrach, tvorila až neuveriteľných 266 miliónov eur. Následne si podvodníci uplatňovali na daňových úradoch vrátenie DPH. Podľa pracovníkov daňových úradov, bolo na papieroch deklarované také množstvo kovového šrotu, že ak by ho naložili na vagóny, vlak by siahal až do Kyjeva.  

V súvislosti s týmto prípadom poslal Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici do väzby spomenutú Veroniku G. a okrem nej ešte ďalších troch ľudí. V roku 2010 boli prepustení na slobodu, no ich trestné stíhanie pokračovalo.  Za vyše tri roky, počas ktorých dnes už Národná kriminálna agentúra prípad vyšetruje, sa počet obvinených zvýšil na 27.

Vyšetrovanie prípadu dozoruje špeciálna prokuratúra. Podľa jej hovorkyne Andrey Predajňovej, ktorá pre denník Korzár uviedla: „Vyšetrovanie nie je ukončené. V danej veci sa realizovali aj dožiadania do 16 krajín o právnu pomoc. Ide napríklad o Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Taliansko, Francúzsko i Veľkú Britániu. V súčasnosti sa tieto dôkazy analyzujú a vykonáva rozsiahle znalecké dokazovanie.“  

Rezeš vypovedal

Jednou z firiem, ktorá sa v obvinení objavila, je INCITY, s. r. o. so sídlom v Košiciach. Spoločníkom vo firme okrem Veroniky G. bol aj košický podnikateľ Július Rezeš. Ten však trestne stíhaný nie je. Akémukoľvek súvisu s týmto prípadom sa ostro bráni. Podľa jeho slov o obchodoch svojej spoločníčky nič netušil a jej obvinenie ho prekvapilo. Dokonca chcel na ňu podať žalobu na ochranu svojho dobrého mena, ktoré malo byť jej konaním poškodené.

I keď sa prípad ťahá už od roku 2010 a Rezeš vo firme figuruje, na výsluch ho Národná kriminálna agentúra zavolala až pred pár dňami. Zdržal sa tam asi hodinu. Po výsluchu sa vyjadril: „Áno, vypovedal som. Prečo by som nemal vypovedať? Ja nemám čo skrývať. Odpovedal som na všetky otázky, ktoré som dostal.“

Informáciu ako prvý priniesol denník Korzár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu