Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Staré armádne šatstvo chcú dať deťom a dôchodcom: Niektoré pochádza z doby ČSĽA

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tisícky starých kabátov, blúz, košieľ a nohavíc, ktoré v minulosti patrili do výstroja armády, dostanú deti z detských domovov a seniori z domovov dôchodcov. Rezort obrany uzavrel darovaciu zmluvu s občianskym združením Centrum Lampášik o darovaní vojenských prebytkov.

Ich pôvodná hodnota pri nákupe bola dovedna 563-tisíc eur, ale kupovali ich v dávnejšej minulosti. "Ponúkaný výstrojový materiál bol súčasťou federálnych zásob z dôb ČSĽA a z čias povinnej (základnej) vojenskej služby (napr. kabát 85, bunda pre VZS, košeľa 21, košeľa polyesterová, pláštenka 88, kapucňa 85), alebo bol nakúpený pre potreby zabezpečenia vystrojenia žiakov vojenských stredných škôl (košeľa pre žiakov školská s dlhými alebo krátkymi rukávmi)," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Povinnú vojenskú službu od 1. januára 2006 zrušili. Rovnako dnes už neexistujú ani stredné vojenské školy. V skladoch ozbrojených síl pritom zostalo množstvo výstrojového materiálu, ktorý sa po zavedení nových kvalitnejších materiálov a nových vzorov výstrojových súčiastok stal pre ozbrojené sily prebytočným majetkom. "Ponúkaný prebytočný materiál už v súčasnosti nie je možné používať pri výcviku a plnení úloh ozbrojených síl," dodala Balleková.

Všetky veci z darovacej zmluvy združenie Centrum Lampášik postupne odovzdá tým, ktorí ich aj dnes vedia využiť, teda detské domovy a domovy sociálnych služieb. "Predbežne sme už oslovili viaceré domovy v Bratislavskom kraji a o šatstvo mali záujem," uviedol šéf OZ Centrum Lampášik Štefan Vincze. Keďže šatstva je veľké kvantum, jeho rozdeľovanie záujemcom plánujú urobiť v niekoľkých etapách. 

Situácia s nazhromaždením obrovského množstva prebytočného šatstva v armádnych skladoch by sa už v súčasnosti nemala zopakovať. "Rezort obrany v súčasnosti nakupuje oblečenie pre vojakov len na základe aktuálnych potrieb a v závislosti od dostupných finančných zdrojov," vysvetlila Balleková. V skladoch ozbrojených síl sa nachádza prebytočný výstrojový materiál, ktorý je aktuálne zverejňovaný na internetovej stránke ministerstva obrany a je verejne dostupný. Časť tohto materiálu pochádza z obdobia fungovania povinnej vojenskej služby, ale sú tam aj použité výstrojové súčiastky a súčiastky starších vzorov, ktoré v armáde nahradili novými výstrojovými súčiastkami, vyrobenými z modernejších a bezpečnejších materiálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu