Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krik a bitky neprispôsobivej rodiny: Susedia spisujú petíciu na vysťahovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: archív)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Neustále hádky, krik, bitky, poškodzovanie majetku. Takto opisujú obyvatelia hnúšťanskej mestskej časti Maša spolunažívanie s rodinou, ktorá podľa nich ostatným znepríjemňuje život. Na radnici sa sťažovali už niekoľkokrát, najnovšie spísali aj petíciu, v ktorej žiadajú, aby mesto problémovú rodinu vysťahovalo.

Ako potvrdila prednostka mestského úradu v Hnúšti Oľga Maciaková, problémy trvajú už dlhší čas. Podľa jej slov sa obyvatelia časti Maša sťažujú na problémovú rodinu, že ničí majetok ostatných, púšťa splašky do záhrad, rozoberá tamojší most. Ako prednostka potvrdila, neraz tu zasahovala štátna aj mestská polícia. Občania však chcú situáciu vyriešiť definitívne a mestu doručili petíciu s viac ako 70 podpismi, aby rodinu vysťahovalo. Podľa Maciakovej však samospráva takto zakročiť nemôže. „Navyše bývajú v súkromnom objekte a majú riadnu nájomnú zmluvu,“ podotkla Maciaková. 

Petíciou sa zaoberali aj poslanci mestského zastupiteľstva na svojom poslednom zasadnutí. Hovorilo sa aj o tom, aby sa mesto obrátilo na súd a upozornilo tiež majiteľku domu na správanie podnájomníkov. Ako prednostka uviedla, samospráva sa okrem toho bude snažiť riešiť situáciu prostredníctvom terénnych komunitných pracovníkov či mestských policajtov. 

Podobná petícia sa v Rimavskosobotskom okrese objavila aj približne pred rokom, v Pavlovciach. Vyše 180 obyvateľov obce chcelo takto vysťahovať rómsku rodinu. Ako vtedy povedal vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy na Obvodnom úrade Zoltán Pósa, petícia s takýmto obsahom nie je v súlade s petičným zákonom. V ňom sa uvádza, že petícia nesmie vyzývať k porušovaniu ústavy, zákonov a právne záväzných aktov Európskej únie, popieraniu alebo obmedzovaniu osobných, politických alebo iných práv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu