Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensku hrozí finančná katastrofa: U.S. Steel chce od štátu 260 miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovensku hrozí, že by mohlo prísť takmer o 260 miliónov eur. Túto sumu žiada od štátu holandský akcionár košických železiarní U. S. Steel Global Holding ako náhradu škody v prebiehajúcej arbitráži. Informoval o tom dnes denník SME.

Holandská firma štát žaluje za ujmu, ktorú jej spôsobil regulačný úrad pod vedením Jozefa Holjenčíka. V roku 2007 totiž zaviedol poplatky, ktoré železiarne platia za výrobu a spotrebu vlastnej elektriny správcovi prenosovej sústavy. Premiér Robert Fico už podľa SME nároky spoločnosti fakticky uznal, keď podpisoval na jar so zástupcami U. S. Steelu memorandum o porozumení. Aj jeho obsah presvedčil akcionárov košických oceliarní, aby ostali na Slovensku.

Zaujímavé je to najmä preto, že na to, za čo majiteľ košických hút žaloval štát, má od štátu prisľúbené na najbližších 15 rokov odpustky. Celkovo boli vyčíslené približne na 15 miliónov eur ročne. Ak by súd rozmýšľal rovnako a majiteľom košických hút by uznal podobnú náhradu škody, za sedem rokov by sa pohybovala okolo 100 miliónov eur, konštatuje denník.

Košické oceliarne sa podľa SME k prebiehajúcej arbitráži nevyjadrujú. Hovorca spoločnosti Ján Bača povedal len toľko, že memorandum ju žiadnym spôsobom neovplyvní. Ministerstvo financií (MF) SR vo svojej odpovedi argumentuje tým, že ak aj U. S. Steel Global Holding žiada štát o náhradu škody v sume zhruba 260 miliónov eur, ešte to neznamená, že súd túto sumu spoločnosti aj prizná. MF SR tiež uviedlo, že arbitráž s akcionárom košických železiarní je v úvodnej fáze. To by mohlo teoreticky znamenať aj možnosť mimosúdnej dohody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu