Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dohra po požiari skládky pri Zlatých Klasoch: Hrozí znečistenie podzemných vôd!

Požiar pri Zlatých Klasoch
Požiar pri Zlatých Klasoch (Zdroj: SITA)

ZLATÉ KLASY – Po požiari skládky nelegálneho odpadu pri Zlatých Klasoch v Dunajskostredskom okrese, ku ktorému došlo začiatkom augusta, obyvateľov obce trápi kvalita pitnej vody. Pracovníci odbornej komisie odobrali vzorky podzemnej vody, ktoré sa analyzujú, informoval prednosta obecného úradu Ladislav Farkas.

 "Čoskoro sa dozvieme, do akej miery došlo k znečisteniu a či sú látky, ktoré sa dostali do vody, nebezpečné. Pritom ide o chránenú vodohospodársku oblasť," konštatoval Farkas. Predpokladá sa, že škodliviny sa môžu počas zrážok dostať do zeme.

Podľa hovorcu Slovenskej inšpekcie životného prostredia Michala Štefánka prípad nie je uzavretý. "Skládka sa považuje po požiari za nebezpečnú," povedal. Podobne sa vyjadril aj prednosta Farkas, ktorý má so znečisťovaním vôd odborné skúsenosti. "Kým sa znečistenie dostane do podzemných vôd, musí uplynúť určité obdobie, je to prirodzený proces," tvrdil. Vyhodnotenie vzoriek vody sa podľa jeho slov očakáva o týždeň. Potom sa môžu prijať ďalšie opatrenia na zabránenie znečistenia podzemných vôd. 

Farkas upozornil, že ide o veľmi zložitý proces, pričom sa často líši teória od praxe. "V každom prípade treba počkať na výsledky odbornej expertízy. Situáciu zatiaľ kvalifikujeme tak, že ide o potenciálny zdroj znečistenia," zdôraznil. Podľa jeho názoru vodný zdroj nie je ohrozený, prúd podzemnej vody neprúdi smerom k vodnému zdroju. "Odborné zistenia to môžu potvrdiť," pokračoval.

V súčasnosti je celá skládka prikrytá zeminou. "Keďže požiar zasiahol celú skládku, ešte aj v týchto dňoch prenikajú splodiny, ktoré nepríjemne ovplyvňujú ovzdušie okolia. Medzi ďalšie opatrenia patrí aj oplotenie skládky, nanesie sa ďalšia vrstva zeminy a potom sa upraví povrch smetiska. Nebezpečné miesto budeme naďalej monitorovať," poznamenal Farkas.

Privážanie ďalšieho odpadu je do zasiahnutého priestoru prísne zakázané. "Do zberného dvora obce sme pristavili ďalší kontajner a sústreďujeme sa na triedenie odpadov," uzavrel. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu