Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Skládkovanie odpadov by malo byť drahšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Skládkovanie odpadov by malo byť na Slovensku drahšie. Parlament dnes posunul do druhého čítania novelu zákona o poplatkoch za uloženie odpadkov, ktorá prináša vyššie ceny za ukladanie odpadu na skládkach.

Týmto spôsobom chce envirorezort prinútiť pôvodcov odpadov, aby ich viac triedili a menej ukladali na skládky. Kým v západných krajinách sa väčšina odpadu recykluje a zhodnocuje, na Slovensku je to naopak.

Zvýšenie poplatkov za skládkovanie odpadov sa podľa ministerstva životného prostredia nedotkne firiem, ktoré zákon o odpadoch dodržiavajú. Na jeho základe je držiteľ odpadov povinný recyklovať odpad pri svojej činnosti a odpad takto nevyužitý ponúknuť na recykláciu iným subjektom. Tie firmy, ktoré recyklujú, tak nebudú platiť zvýšené poplatky za ukladanie odpadov. Podobný princíp má platiť aj v prípade obcí. Pokiaľ ich obyvatelia budú separovať, nemá byť potrebné zvyšovať im poplatky.

Novela mení aj prerozdelenie príjmov z poplatkov za uloženie odpadov, ak sa skládka odpadov alebo odkalisko nachádza v katastrálnom území viacerých obcí. V súčasnosti má absencia tohto ustanovenia spôsobovať v praxi problémy pri prerozdeľovaní príjmov. Navrhuje sa preto pomerné rozdelenie príjmov k veľkosti územia, ktoré skládka odpadov/odkalisko v katastrálnom území danej obce zaberá.

Príjmy z uloženia odpadov sa po novom budú môcť použiť aj na iný účel, ako je odpadové hospodárstvo obce. Peniaze budú môcť ísť aj na zlepšenie životného prostredia v obci. Novela má v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta platiť od januára 2014.

Za zber a recykláciu batérií by mali zodpovedať výrobcovia

Výrobcovia batérií a akumulátorov by mali niesť všetky náklady spojené so zberom, spracovaním a recykláciou tých použitých. Parlament dnes posunul do druhého čítania novelu zákona o odpadoch, ktorou envirorezort reaguje na nedostatočné zakomponovanie európskej smernice o batériách a akumulátoroch do slovenského práva, čo SR vyčítala Európska komisia (EK).

Zber batérií a akumulátorov tak aj v obciach majú hradiť výrobcovia. "Predmetná činnosť bude v obciach hradená výrobcami batérií a akumulátorov, ktorí sú zodpovední za financovanie systému zberu použitých batérií a akumulátorov v rámci rozšírenej zodpovednosti výrobcov, a teda aj tých, ktoré sú súčasťou komunálnych odpadov," konštatuje sa v materiáli.

Právna norma zavádza aj kolektívne nakladanie s použitými batériami a akumulátormi. Okrem toho zavádza povinnosť stiahnuť bezodkladne z trhu tie batérie a akumulátory, ktoré boli uvedené na trh po 26. septembri 2008 a nespĺňajú požiadavky smernice. Tento termín predtým v legislatíve chýbal, čo bol jeden z problémov, ktoré EK slovenskej strane vyčítala.

Návrh zákona predložilo ministerstvo životného prostredia na rokovanie kabinetu s rozporom s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení SR. Strany sa napriek viacerým rokovaniam nevedeli zhodnúť napríklad v otázke zachovania účasti nezávislého zberového systému a nezávislého recyklačného systému batérií a akumulátorov.

Novela má v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta platiť od januára 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu