Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Po rozhodnutí súdu začínajú v škole v Š. Michaľanoch so zmiešanými triedami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY - Na Základnej škole s materskou školou v Šarišských Michaľanoch dnes otvárali nový školský rok, v ktorom musí škola zabezpečiť miešanie rómskych a nerómskych detí v triedach.

Musia tak urobiť na základe rozhodnutia Krajského súdu v Prešove, ktorý ešte v októbri minulého roku potvrdil, že tu dochádzalo ku segregácii Rómov. Rodičia sa zmiešaných tried neobávajú a riaditeľ Jaroslav Valaštiak nezaznamenal z tohto dôvodu úbytok žiakov.

„V tomto školskom roku pokračujeme v ďalšom prestupe detí z majority medzi ostatné a máme triedy zmiešané. Máme tu však aj čisto rómske triedy, pretože pomer je dve tretiny rómskych detí a jedna tretina nerómskych. Ja len verím a dúfam, že deti z rómskej osady z Ostrovian ostanú v tých triedach a po viacerých dňoch nebudú mať problém či komplex,“ povedal pri otvorení školského roka riaditeľ školy v Šarišských Michaľanoch Jaroslav Valaštiak.

Ako ďalej uviedol, všetky „A“ triedy sú zmiešané a ostatné triedy v ročníku sú rómske. U prvákov majú dve triedy, jedna je rómska a jedna zmiešaná. V júni spomedzi žiakov podľa riaditeľa vybrali 12 detí, ktoré navrhli začleniť medzi nerómske deti. Vo vyučovacom procese budú učitelia uplatňovať individuálny prístup ku každému žiakovi a pomôcť by mal aj psychológ. Takto chce škola predísť problémom v správaní aj problémom so zvládaním učiva.

„Mala som dve staršie dcéry, ktoré sem chodili do školy. Ja sama som sem chodila a nikdy neboli problémy, ani s rómskymi deťmi. Neuvažovala som nad tým presunúť syna do inej školy, nakoľko bývame blízko pri škole a môžem na neho zároveň dozerať, keď sa bude vracať domov,“ povedala mamička prváka Mariana Vaverčeková k problému zmiešaných tried.

Škola tento rok začína s novým systémom dopravy určeným deťom z osady z Ostrovian, ktoré sem dochádzajú. Namiesto toho, aby platila rodičom týchto detí príspevok na dopravu, ktorý podľa riaditeľa často použijú na iný účel, zadovážili deťom takzvaný školský autobus, ktorý ich do školy dovezie aj odvezie. Dopravca bude podľa riaditeľa fakturovať výkon škole.

Na základnej škole v Šarišských Michaľanoch začínajú školský rok s 22 triedami, čo je o dve menej ako v minulom roku. V budúcom školskom roku očakávajú podľa Valaštiaka stopercentný nárast počtu prvákov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu