Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nový spôsob odmeňovania nemocníc prináša aj nový katalóg výkonov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pred zavedením nového spôsobu odmeňovania nemocníc, tzv. DRG systému, musí ministerstvo zdravotníctva prijať aj nový katalóg výkonov, po ktorom zdravotnícka obec volá už niekoľko rokov.

Novú klasifikáciu výkonov už vypracoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ministerstvo ju teraz predložilo do pripomienkového konania vo forme vyhlášky.

Zoznam zdravotných výkonov zostavený pôvodne v roku 2010 v počte 7000 výkonov sa rozšíril takmer na 21.000. Vyhláška, ktorá ho prináša, by mala platiť od októbra. Ministerstvo plánuje, že zoznam sa bude raz ročne aktualizovať, najbližšie by sa tak malo stať k 1. januáru 2015.

Príprava zavedenia nového spôsobu odmeňovania nemocníc nejde podľa pôvodného plánu, zavedenie sa tak očakáva v roku 2016. Od DRG systému, ktorý sa má realizovať podľa nemeckého modelu, sa očakáva, že umožní meranie produkcie nemocnice, čo by sa využilo ako základ pre úhradu zdravotnej starostlivosti. Priniesť tiež má spravodlivé a transparentné odmeňovanie za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ako aj definovanie pravidiel v diagnostickom a terapeutickom procese.

Tzv. platbu za diagnózu, presnejšie platbu za skupiny diagnóz, nemá v Európskej únii v ústavnej zdravotnej starostlivosti zavedenú iba Slovensko. Dnes je systém úhrad v nemocniciach postavený na platbe za ukončenú hospitalizáciu, ktorú si zdravotná poisťovňa dohodne s nemocnicou na danom oddelení a ktorá nezohľadňuje medicínsku a ekonomickú náročnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu