Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fajčíte e-cigarety? Pozrite si kurióznu definíciu zákona a pozor na pokuty!

Fajčenie na zastávkach je zakázané aj pre e-cigarety. Zobraziť galériu (3)
Fajčenie na zastávkach je zakázané aj pre e-cigarety. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Elektronické cigarety nahradili množstvu fajčiarov klasický tabak. Niektorí už dokonca bez ostychu fajčia e-cigarety na zastávkach, či dokonca v prostriedkoch MHD. Zákon však elektronické cigarety nijako neodlišuje a ich fajčiarom hrozia rovnaké pokuty ako fajčiarom klasických cigariet.

Jedného z našich čitateľov pohoršili fajčiari, ktorí si poťahujú z elektronických cigariet na zastávkach. "Akoby sa ich zákaz netýkal. Nedávno som jedného videl, ako dymil priamo v autobuse," napísal nám Bratislavčan. Bratislavský dopravný podnik, ako aj mestská polícia, však svorne tvrdia, že zákon na ochranu nefajčiarov nepozná niajkú výnimku.

"V zastávkovom prístrešku, na nástupišti zastávky a vo vzdialenosti 4 metre od plochy nástupišťa je zakázané fajčiť," zdôrazňuje hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Agáta Staneková. Odvoláva sa pritom na zákon o ochrane nefajčiarov, ktorý neudeľuje nijakú výnimku elektronickým cigaretám. Dodáva, že ak pasažier poruší zákaz fajčenia vo vozidle, vodič má právo ho z vozidla vykázať, prípadne volať dispečing, alebo políciu.

Dohľad nad dodržiavaním zákona o ochrane nefajčiarov na zastávkach má mestská polícia. "Aj takzvaná elektronická cigareta spadá do zákazu fajčenia na zastávkach MHD," podčiarkol hovorca bratislavskej mestskej polície Juraj Rumanovský. Odvolal sa pritom na celkom kurióznu definíciu zo zákona o ochrane nefajčiarov. Paragraf 2, odsek 4, písmeno k totiž hovoria nasledovné:

"Výrobky, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, sú všetky výrobky neobsahujúce tabak, ktorých spôsob užívania je fajčením."

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu