Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rodina o smrti strelmajstra Rasťa (†39): Postihnutý syn Samko (10) čaká, že sa vráti

Vdova po strelmajstrovi tragédiu znáša ťažko Zobraziť galériu (4)
Vdova po strelmajstrovi tragédiu znáša ťažko (Zdroj: mik)

LEVOČA - V rodine strelmajstra Rastislava Mihálika (39), ktorý v pondelok prišiel o život pri neplánovanom výbuchu v rozostavanom tuneli na D1, zavládol obrovský smútok. Zronená manželka Eva ostala na neľahkú výchovu ich postihnutého synčeka Samka (10) sama a dennodenne čelí jeho zvedavým otázkam o tom, kedy sa ocko vráti späť domov. Rodičia strelmajstra Jozef a Libuša vylučujú, že by pri razení tunela pochybil ich syn a odsudzujú zamestnávateľa, ktorí podľa nich robotníkov nútil robiť bez prestávky aj niekoľko dní za sebou.

O obrovskom nešťastí, ku ktorému došlo v pondelok skoro ráno pri Levoči, sa Rasťova manželka Eva dozvedela zo správ v rozhlase. V tom čase ešte nebolo známe meno mŕtveho robotníka a preto do poslednej chvíle dúfala, že v tuneli nezahynul práve on. Snažila sa ho kontaktovať, no keď nedvíhal telefóny, začala mať zlé tušenie. Manželovi napísala SMS-ku, aby sa ozval. Správu, ktorá prišla ako odpoveď, nečakala ani v tom najhoršom sne. Kolegovia jej oznámili, že Rasťo je mŕtvy. Naposledy ho videla na chate vo Švedlári, odkiaľ išiel rovno na stavbu.

Vdova po Rasťovi sa s jeho smrťou nedokáže vyrovnať.
Zobraziť galériu (4)
Vdova po Rasťovi sa s jeho smrťou nedokáže vyrovnať.  (Zdroj: mik)

Samko stále čaká, že sa ocko vráti

Rasťo žil v Košiciach, no pochádzal z Gelnice, kde vyštudoval gymnázium. S Evou sa spoznali ešte počas štúdia na technickej univerzite. Hovorí o ňom ako o milujúcom manželovi i otcovi. „Bol to veľmi dobrý a ochotný človek. Bol veľmi zodpovedný. Náš synček Samko je postihnutý a on sa oňho obetavo staral. Striedavo sme s ním chodievali na liečenia,“ povedala nám. Samko už o smrti ocka vie, no zatiaľ to nedokáže pochopiť a stále čaká, že sa vráti domov. „Vyrovnáva sa so stratou po svojom. Občas si však myslí, že otecko ešte príde," hovorí zdrvene Eva.

Šťastná rodinka pred tragédiou.
Zobraziť galériu (4)
Šťastná rodinka pred tragédiou.  (Zdroj: mik)

Rasťo bol strelmajstrom dlhých 15 rokov a pracoval na stavbách všetkých tunelov na Slovensku. Ten posledný sa mu stal osudným. Manželka Eva mala vždy obavy o jeho život a po nedávnej tragédii pri Kurimanoch či baníckych nešťastiach jej strach narástol. Rasťo však ju aj rodinu ubezpečoval, že odstrel riadi zvonku a preto sa mu nemôže nič stať. Svoju prácu miloval a vždy, keď dostavaný tunel otvorili, bol na seba hrdý.

Pracoval tvrdo a bez prestávky

Strach o Rasťa mali v poslednom čase aj rodičia Jozef a Libuša. Podľa nich trávil v práci neprimerane veľa času. Aj v osudný deň vraj ťahal 24-hodinovú šichtu bez prestávky. „Sedem dní robil jeden turnus a potom namiesto týždňového voľna išiel zas do roboty, robil od rána do večera. Ako sa toto stalo, bol 24 hodín v robote bez oddychu a spánku,“ vyhlásila mama pre TA3. Ako dodala, Rasťo mal veľa práce vždy, no v poslednom čase to vraj začalo byť neúnosné.

Rasťo svoju prácu miloval.
Zobraziť galériu (4)
Rasťo svoju prácu miloval.  (Zdroj: mik)

Ich syn mal napriek tomu svoje zamestnanie veľmi rád a bol ochotný sa preň obetovať. Rodičia však majú na jeho zamestnávateľa ťažké srdce. "Ale zamestnávateľ musí vedieť, ako vyťažuje svojich zamestnancov. Platí nejaký Zákonník práce a ten by mal byť dodržaný,“ rozhorčuje sa mama Libuša. Rodine už milovaného syna, manžela a otca nič nevráti, no túžia len po jednom - aby sa tragický prípad na stavbe tunela Šibenik náležito vyšetril.

Pozostalí sa s Rasťom naposledy rozlúčia v sobotu na košickom cintoríne. „V Košiciach sa uskutoční posledná rozlúčka, ale pochováme ho v Gelnici, odkiaľ pochádza. Vždy nám bude chýbať,“ dodáva zarmútená vdova.

Firma je s rodinou v kontakte

Firma Austin Powder Slovakia, ktorá Rasťa zamestnávala, na obvinenia rodičov nereaguje. Médiám poskytla k nešťastiu len stručné stanovisko, ktoré "visí" aj na ich webovej stránke. "Naša spoločnosť Austin Powder Slovakia, s.r.o. sa zúčastňuje na vyšetrovaní komisisou menovanou štátnou bánskou správou. Konkrétná příčina tejto mimoriadnej udalosti bude známa po ukončení vyšetrovania. Sme v kontakte s rodinou, s ktorou hlboko súcítíme a veríme v skoré uzdravenie zranených pracovníkov," píše sa vo vyjadrení, pod ktoré sa podpísali konatelia Igor Kopál a Otta Grebeň.

Tragédia, aká nemá na Slovensku obdoby

Tragédia sa odohrala v rozostavanom tuneli Šibenik na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov okolo pol piatej ráno. K nekontrolovanému výbuchu došlo počas odstrelových prác v tunelovej rúre. Explóziu neprežil strelmajster Rastislav, ktorý riadil trhacie práce. Pri nešťastí ďalší piati robotníci utrpeli zranenia, z toho jeden ťažké. Ľahšie zranených stavebných robotníkov previezli do nemocníc v Levoči a v Poprade s poraneniami hlavy a dolných končatín. Jedného z nich popoludní prepustili do domáceho ošetrenia.

Tunel Šibenik je diaľničný tunel na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov. Plánovaná dĺžka je 540 metrov. Výstavba sa začala v júni 2012 a dokončiť by ho mali v júli 2015.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu