Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štipendium na vysokoškolské štúdium získalo 70 zahraničných Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spolu 70 zahraničných Slovákov z Chorvátska, Kirgizska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Srbska a Ukrajiny získalo štipendium vlády SR na vysokoškolské štúdium na niektorej z vysokých škôl na Slovensku.

Na I. a II. stupni ich bude študovať spolu 63, siedmi krajania získali podporu na doktorandské štúdium. Dnes o tom informoval hovorca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Michal Kaliňák.

"Spomedzi štipendistov má najpočetnejšie zastúpenie Srbsko so 41 študentmi, nasleduje Rumunsko s 10, Chorvátsko so šiestimi, Maďarsko s piatimi a Ukrajina so štyrmi študentmi. Z Kirgizska a Poľska budú u nás študovať po dvaja študenti," povedal Kaliňák. Najväčší záujem o štúdium bol podľa neho na Univerzite Komenského v Bratislave, na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

Kaliňák ďalej informoval, že v rámci pomoci rozvojovým krajinám bolo na akademický rok 2013/2014 udelených 48 štipendií vlády SR. Na Slovensko by tak mali prísť študovať vysokoškoláci z 29 štátov sveta, vrátane Južného Sudánu, Mongolska, Albánska a Palestíny. Zoznam štipendistov je podľa Kaliňáka zverejnený na stránke rezortu školstva. V tomto roku sú na podporu zahraničných študentov vyčlenené v rozpočte ministerstva dva milióny eur.

"V akademickom roku 2012/13 študovalo na verejných vysokých školách v Slovenskej republike 178 štipendistov z rozvojových krajín a 274 študentov z radov krajanov," uzavrel Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu