Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Skládku v Zlatých Klasoch sa podarilo uhasiť, plánujú ju zlikvidovať

Požiar pri Zlatých Klasoch
Požiar pri Zlatých Klasoch (Zdroj: SITA)

ZLATÉ KLASY – Ministerstvo životného prostredia zváži po uhasení požiaru skládky pri obci Zlaté Klasy a po analýze situácie možnosti spolupráce s obcou pri likvidácii skládky. Rezort situáciu v obci pozorne sleduje, informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Podľa jeho slov ide však v prípade skládky o dlhodobý problém, na ktorý rezort pravidelne upozorňoval.

Väčšina ohňa na skládke je už uhasená, no miesto stále dymí a tlie. Momentálne tam podľa zástupcu starostu obce Otta Csicsaya navážajú zeminu. „Obec Zlaté Klasy podala už vo štvrtok 1. augusta, keď začala nelegálna skládka pneumatík horieť, trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,“ doplnil. 

Skládka pneumatík je oficiálne uzatvorená od roku 1998 a obec podľa envirorezortu tento problém neriešila. Nezodpovední občania na ňu navážali odpad v rozpore so zákonom. „Uložené boli nápravné opatrenia a sankcie príslušnými orgánmi, ale aj napriek tomu stále dochádzalo k nezákonnému konaniu,“ priblížil hovorca ministerstva Stano. Keďže ide podľa neho o čiernu skládku na území obce, je to prioritne záležitosťou obce. „Je to aj environmentálna záťaž, kde existuje niekoľko možností, ako postupovať,“ dodal. 

Nelegálna skládka pneumatík pri obci Zlaté Klasy v okrese Dunajská Streda začala horieť vo štvrtok 1. augusta o 3:00 ráno. Na mieste zasahovali príslušníci z hasičskej stanice v Šamoríne. Skládka mala dĺžku 120 a šírku 60 metrov, jej výška bola asi osem metrov. Na požiarovisko povolali aj jednotky z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Dunajskej Strede, hasičov z Okresného riaditeľstva HaZZ v Galante a Pezinku aj posily hasičov zo Zlatých Klasov, Hubíc a Štvrtka na Ostrove. Veliteľ zásahu si už vo štvrtok ráno vyžiadal k zásahu aj Kontrolné chemické laboratóriá Nitra. Jednotka na mieste začala s meraním koncentrácií nebezpečných látok v ovzduší. Pracovníci z laboratória nenamerali na mieste požiaru zvýšenú koncentráciu nebezpečných látok v ovzduší, uviedol Marián Hruška z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave. 

Požiar na nelegálnej skládke pri obci Zlaté Klasy v okrese Dunajská Streda už preveruje aj polícia. Informovala trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Ak v priebehu vyšetrovania vyjdú najavo nové skutočnosti, prípad môže byť prekvalifikovaný na iný trestný čin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu